donderdag 9 januari 2014

Mens en natuur: Tim Jackson- welvaart zonder groei

In dit filmpje verteld Tim Jackson dat we kunnen kiezen uit 2 keuzes:
- Het economisch systeem stoppen
- Aarde verpesten met het economisch systeem. 

Hij verteld ook over de consumptiemaatschappij. Wij als mens houden van nieuwe dingen, het is leuk. Ook hebben we goederen nodig, omdat ze vertellen hoe belangrijk wij zijn, welke status we hebben. Vroeger verlangden de mensen we naar een leven zonder schaamte, ze wilden een mooi hemd. Nu verlangen de mensen nog altijd naar een leven zonder schaamte, nu willen de mensen een dure auto, 2 vakanties, een ipad,... 

Mensen verbruiken hun spaargeld. Nu in de crisis sparen mensen meer en geven ze minder uit. Maar politici,... geven de indruk dat het verkeerd is, want het is niet goed voor het systeem.

Mensen worden overhaalt om geld, dat we niet hebben, uit te geven aan zaken die we niet nodig hebben, om indrukken te creëren die niet beklijven op mensen, waar we niet om geven. 

Waarom werken we niet milieu en doe we de voor liggende zaken niet (spaarlampen gebruiken)?
We zijn te druk bezig met kinderen naar school te brengen, op tijd op werk zijn, winkelen, eten maken, kijken naar TV,... 
We willen als consument de sociale wereld helpen en creëren en een geloofwaardige plaats te vinden. We zijn veel bezig met mens en anderen. Het economisch systeem verbeteren moet de mens dus niet veranderen. 

Maar bedrijven moeten winst gebruiken voor bescherming van ecologische bronnen en om te investeren in het hart van ons model (sociale doelen: ontmoetingsplaatsen). 
Natuurlijk moet er nog geïnvesteerd worden in welvaart (voeding, kleren, onderdak).

Door dat we ons zullen aanpassen aan het economisch systeem, zullen we ook geld kunnen gebruiken voor armen,... 

Ik vind het ook belangrijk dat er iets gedaan wordt aan het economisch systeem. Veel te veel geld wordt verspilt aan nutteloze dingen, hebbedingen. Die dingen allemaal voor onze status aan te tonen en omdat wij als mens streven naar vernieuwing. We zouden beter streven naar een vernieuwing in het herontdekken van natuur en gezond milieu. Daarom vind ik het teen goed voorstel dat bedrijven een deel van de opbrengst moeten investeren in goede doelen. Wel vind ik dat de levenswijze van de mens ook moet veranderen, maar ik denk dat dit automatisch zal gebeuren als er meer wordt geïnvesteerd in goede doelen en minder in nutteloze dingen. Ook vind ik dat bedrijven meer zelf zich ook moeten inspannen om vervuiling, verbruik van energie, olie te voorkomen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten