donderdag 9 januari 2014

Mens en natuur: Tim Jackson- welvaart zonder groei

In dit filmpje verteld Tim Jackson dat we kunnen kiezen uit 2 keuzes:
- Het economisch systeem stoppen
- Aarde verpesten met het economisch systeem. 

Hij verteld ook over de consumptiemaatschappij. Wij als mens houden van nieuwe dingen, het is leuk. Ook hebben we goederen nodig, omdat ze vertellen hoe belangrijk wij zijn, welke status we hebben. Vroeger verlangden de mensen we naar een leven zonder schaamte, ze wilden een mooi hemd. Nu verlangen de mensen nog altijd naar een leven zonder schaamte, nu willen de mensen een dure auto, 2 vakanties, een ipad,... 

Mensen verbruiken hun spaargeld. Nu in de crisis sparen mensen meer en geven ze minder uit. Maar politici,... geven de indruk dat het verkeerd is, want het is niet goed voor het systeem.

Mensen worden overhaalt om geld, dat we niet hebben, uit te geven aan zaken die we niet nodig hebben, om indrukken te creëren die niet beklijven op mensen, waar we niet om geven. 

Waarom werken we niet milieu en doe we de voor liggende zaken niet (spaarlampen gebruiken)?
We zijn te druk bezig met kinderen naar school te brengen, op tijd op werk zijn, winkelen, eten maken, kijken naar TV,... 
We willen als consument de sociale wereld helpen en creëren en een geloofwaardige plaats te vinden. We zijn veel bezig met mens en anderen. Het economisch systeem verbeteren moet de mens dus niet veranderen. 

Maar bedrijven moeten winst gebruiken voor bescherming van ecologische bronnen en om te investeren in het hart van ons model (sociale doelen: ontmoetingsplaatsen). 
Natuurlijk moet er nog geïnvesteerd worden in welvaart (voeding, kleren, onderdak).

Door dat we ons zullen aanpassen aan het economisch systeem, zullen we ook geld kunnen gebruiken voor armen,... 

Ik vind het ook belangrijk dat er iets gedaan wordt aan het economisch systeem. Veel te veel geld wordt verspilt aan nutteloze dingen, hebbedingen. Die dingen allemaal voor onze status aan te tonen en omdat wij als mens streven naar vernieuwing. We zouden beter streven naar een vernieuwing in het herontdekken van natuur en gezond milieu. Daarom vind ik het teen goed voorstel dat bedrijven een deel van de opbrengst moeten investeren in goede doelen. Wel vind ik dat de levenswijze van de mens ook moet veranderen, maar ik denk dat dit automatisch zal gebeuren als er meer wordt geïnvesteerd in goede doelen en minder in nutteloze dingen. Ook vind ik dat bedrijven meer zelf zich ook moeten inspannen om vervuiling, verbruik van energie, olie te voorkomen. 

Mens en natuur: energy, let's save it!

Ik vind dat dit filmpje toont dat milieuvervuiling bestrijden niet zo moeilijk is. In het filmpje ziet het er allemaal zo eenvoudig uit, toch denk ik dat dit niet zo eenvoudig is om na te komen. 

Vooral het gebruik van het openbaar vervoer. Het is niet voor iedereen haalbaar om via openbaar vervoer op het werk te raken. Ook gebruik ik geen openbaar vervoer, omdat ik er veel tijd mee zou verliezen. Vroeger gebruikte ik altijd openbaar vervoer om naar school te gaan, maar dat heeft ook zijn nadelen. Ik heb een paar keer van de bus moeten stappen, omdat ik ongemakkelijk werd door de drukte en de warmte. Ook verloor ik iedere dag 3 uren, terwijl ik met de auto in 35 geen en terug was. Het openbaar vervoer vind ik wel leuk om nog eens met je vrienden te praten op de bus. Ik denk dat het openbaar vervoer nog beter moet georganiseerd worden of dat er nog meer bussen moeten komen zodat er meer mensen het openbaar vervoer nemen. Ook bussen voor lange afstanden, zodat je niet telkens moet overstappen. 

Wel staan er in het filmpje veel bruikbare tips: uittrekken van stopcontacten, verwarming op nachttarief plaatsen en spaarlampen gebruiken. Ik denk dat er veel mensen dit niet doen, omdat ze te lui zijn. Ik vind dat de overheid regels moet aanschaffen, zodat mensen het wel zouden moeten doen. Volgens mij denken ook veel mensen: 'wat zal het uitmaken als ik het alleen doe.' Daarom moeten we als een groep het milieu proberen te bestrijden, door groepen te maken die elk bij hun thuis bijvoorbeeld streven naar 1 ding, als dat bereikt is komt er nog iets bij,.... Ook door een groep zijn we gemotiveerd om mee te doen. 

Bijvoorbeeld met een hele wijk streven naar het gebruiken van minimum 3 spaarlampen in het huis. Ook zou ik het dan goed vinden moest een wijk die die bepaalde doelen bereikt, beloont wordt door de overheid. Bijvoorbeeld: via het aanleggen van een fietspad in de wijk. 

woensdag 8 januari 2014

Mens en natuur: opwarming van de aarde

Ik vind het erg dat de aarde opwarmt, maar vooral dat de arme mensen er onder lijden. Klik hier  om een filmpje te bekijken over die gevolgen. Wij verbruiken veel en genieten van alle luxe, terwijl de arme mensen de gevolgen dragen. Het is niet eerlijk voor hen. 

Ook ben ik bang dat de aarde gaat verdwijnen en dat er meer natuurrampen zullen zijn. Ik zou het erg vinden als mijn kinderen moeten leven op een ongezonde aarde. 

Op mijn vorige school hebben we ook gezongen voor het klimaat. Volgens mij zal dit niet veel uitmaken, er moeten eerder concrete plannen worden gemaakt. Ik vond het wel leuk om te zingen, omdat het met de hele school samen was. 


O

Mens en natuur: natuur in wereldreligies

jodendom
Mens moet goed omgaan met de natuur, God geeft de natuur gegeven. Wie de natuur stuk maakt, maakt God ook stuk.  Als mens wereld kapot maakt, zal niemand de wereld nog opnieuw maken. Mens mag dingen uit de natuur gebruiken en mag er van genieten. Maar God kan ook de de natuur gebruiken om de mensen te straffen (God zond 10 plagen op Egyptenaren af).

Ik vind dat het wel goed is dat de joden zo over de natuur denken. Ik vind het wel onrealistisch dat God de natuur geeft gemaakt, daar geloof ik niet in. Soms denk ik dat God de natuur gebruikt om mensen te straffen, maar dit lijkt me toch ook eerder onmogelijk. 

islam
Een goede moslim moet zich verantwoordelijk dragen naar zijn omgeving. Wie er voor zorgt dat medewezens uitsterven, moet in het hiernamaals verantwoording afleggen. Ook de profeet Mohammed toonde dit voorbeeld door een natuurreservaat te stichten. 

Toen ik keek op de Nederlandse site van Tema, vond ik het wel een beetje spijtig dat deze site in het Marokkaans stond. Zo leren de mensen de Nederlandse taal niet. Ik vind het belangrijk dat ze zich aanpassen aan het land waarin ze leven. 

Ik vind dat iedereen moet verantwoordelijkheid dragen voor zijn omgeving en er zorg voor dragen. Ook denken de moslims hier zo over. Ik geloof wel dat het kan dat je na de dood je zonden zal moeten zeggen en dat dit wel bepaald of je een goed leven hebt na de dood of een slecht leven. Ook moslims denken er zo over. 

hindoeïsme 
Geloven in het goddelijke in alle wezens, hebben een groot respect voor de natuur. Sommige hindoes geloven dat natuur een ziel kan hebben. Hindoes geloven dat je andere wezens geen pijn mag doen, ook niet voor voedsel (eten dus geen vlees). Ook koeien zijn voor hindoes heilige dieren. 

Hindoes mogen geen geweld gebruiken, het is de plicht van de hindoes om bezig te zijn met verrichten van goede, eerlijke en oprechte daden. 

Ik vind het goed dat hindoes in alles iets heiligs zien en ze dus een groot respect hebben voor natuur. Doordat ze geen vlees eten, zijn ze ook zeer milieuvriendelijk. Wel geloof ik niet dat de natuur een ziel kan hebben (bijvoorbeeld een grot).


christendom
Natuur is een onderdeel van de schepping. Mens werd laatst geschapen en moet dus de natuur onderhouden. Mens heeft verantwoordelijkheid voor de natuur en de dieren. Mens moet voor de natuur zorgen, maar mag de aarde niet uitbuiten. Mens bezit aarde niet, maar leent de aarde van God. Christenen zien de natuur als een bewijs van God, een oerknal kan de wonderlijke natuur niet doen ontstaan, er moet een schepper aanwezig geweest zijn. 

Ik had nog nooit gehoord dat er in het christendom wordt gesproken over het lenen van de aarde. Ik vind het soms ook wonderbaarlijk hoe alles is ontstaan, maar toch denk ik dat het door evolutie is. Ik denk eerder dat de natuur te complex is gemaakt, om door 1 schepper gemaakt te zijn. In het christendom wordt een duidelijk onderscheid gemaakt tussen mens en dier. Een mens heeft alle verantwoordelijkheid om voor de aarde te zorgen. Ik denk dat als christenen zo denken, dat elke christenen dan ook zou moeten vegetarisch zijn. 

boeddhisme
De boeddhisten zeggen dat we moeten samenwerken en dat de aarde dan gezond is. De boeddhisten zeggen dat Moeder Aarde nu ziek is. De boeddhisten noemen de aarde 'Moeder Aarde' omdat ze de aarde zien als een levend wezen met zorgzame eigenschappen. boeddhisten zien zichzelf als een onderdeel van de natuur. Mensen zijn slechts een deel van de het leven, dieren en planten zijn ook onderdelen. Als je die onderdelen vernield, zal dat ook gevolgen hebben voor jezelf. Boeddhisten vinden het belangrijk dat ze bewust zijn van het belang voor de natuur op hen. Boeddhisten moeten respectvol omgaan met de natuur. 

Ik vind dat er in deze godsdienst ook belangrijke waarden zitten, zoals respect voor de natuur. Ik denk dat we ons wel van bewust zijn dat we natuur nodig hebben, maar dat we er ons niet van bewust zijn dat we de natuur verspillen. Ik vind het wel belangrijk dat we ervan bewust zijn dat we natuur nodig hebben om te kunnen leven en dat we er zuinig moeten mee omgaan. 

Bron: www.cmo.nl

Mens en natuur: duurzame ontwikkeling kan je vergelijken met het achteruitstappen in een trein die ondertussen steeds voorruit gaat

Het zinnetje in de titel heb ik geplukt uit deze tekst. Ik vind dat het wel klopt, we doen wel kleine dingen aan het milieu, maar toch blijft het milieu achteruit gaan. Het is niet voldoende, er moeten grondige veranderingen komen op alle vlakken. In het artikel wordt gesproken gesproken over hoe het wereldsysteem moet veranderd worden.

Als je het interview leest, merk je al snel moeilijke woorden. 
Hier enkele woordverklaringen
Technocratie = beheersing van maatschappij door techniek
Transitie= radicale omkering van wereldsysteem 
Pragmatisme= vorm van denken waarbij praktische consequenties de enige toetsteen vormen van theorie (praktisch en nuttig)
Radicalisme= nastreven of ondersteunen van diep ingrijpende veranderingen
Fundamenteel= van groot belang

In het artikel wordt verteld dat de wereld niet kan blijven groeien. Ik sluit mij daar bij aan. Ik denk wel dat de wereld kan blijven bestaan, maar dan moeten we wel stoppen met groeien op economisch vlak,... Ook ben ik ervan overtuig dat er grondige veranderingen moeten komen, ik denk dat de inzet hierbij van iedereen nodig is. Maar vooral van de overheid, als de overheid niet meewerkt, zal het volgens mij niet lukken. 
In het artikel wordt verteld dat duurzame productie slechts een deel is van een veel groter verhaal. Volgens mij is dit zeker en vast een onderdeel dat moet aangepakt worden. De vervuiling van fabrieken moet volgens mij zeker aangepast worden, zodat er weer betere luchtkwaliteit is en minder opwarming van de aarde is. 

Ook wordt er verteld in het artikel dat duurzame consumptie belangrijk is. Dit is de combinatie van ecologische duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid. De kloof tussen arm en rijk wordt ook telkens groter. Doordat rijken overdreven veel consumeren, krijgen de armen nog niet de kans om hun basisbehoeften te vervullen. Ik vind het erg dat het zo ver gekomen is. Wij in de Westerse cultuur kunnen niet meer duurzaam consumeren en in het Zuiden moeten ze eronder lijden. Dit is niet meer sociaal rechtvaardig. Ook moeten de armen producten voor ons maken, terwijl ze die zelf ook zouden kunnen gebruiken. Wij gaan niet zorgzaam om met die producten en overdrijven in het aankopen van producten (zie filmpje: Greed song). 

Er moeten ook veranderingen zijn op structureel niveau als op gedragsmatig niveau.
Het zou bijvoorbeeld heel slecht zijn moest een trein duurder zijn dan een auto. Duurzame keuzes mogen niet moeilijk zijn en duurder zijn.
Wat ik een goede actie zou vinden is dat plastiek zakken zouden verdwijnen. En als mensen hun plastiek zak vergeten zijn, ze een herbruikbare plastiek zak moeten kopen die bijvoorbeeld 7 euro kost.

In het artikel wordt gesproken over de 4 E's, deze vind ik ook nodig voor een duurzame ontwikkeling te stimuleren.

Enable --> mogelijk maken
Overheid moet mensen aanmoedigen om gezonde keuzes te maken.
Voorbeeld: je kan geen plastic zakken meer gratis in de winkel krijgen

Encourage --> aanmoedigen
Financeel belonen of straffen
Voorbeeld: als je je herbruikbare tas vergeten bent, moet je 1 kopen van 7€

Exemplify --> overheid en grote organisaties moeten het voorbeeld geven 
Voorbeeld: iedereen van de overheid moet rondlopen met een herbruikbare zak.

Engage --> stimuleren van engagement voor duurzame keuzes, bijschaven van wereldbeeld om duurzaam te handelen te ondersteunen.
Voorbeeld: filmpje in winkel laten afspelen waarom plastic zakken zo slecht zijn voor het milieu. 

Volgens mij is het middenveld (vb. vakbonden) belangrijk om het milieu te vervangen. Het middenveld kan burgers-consumenten overtuigen voor sociaaleconomisch beleid en tegelijkertijd de overheid onder druk zetten om beleid uit te voeren. 


Ik vind het goed dat niet duurzame keuzes worden belast om duurzame keuzes goedkoper te maken. Zo stimuleert de overheid mensen om duurzame keuzes te maken.
Toch is er nog veel werk aan om dit overal toe te passen. Fossiele brandstoffen zijn nog steeds te goedkoop, waardoor we niet kiezen voor hernieuwbare energieoplossingen. 


Mens en natuur: voedselverspilling

Een tijdje geleden zag ik een documentaire over koppen in verband met voedselverspilling. De reportage is mij echt bijgebleven, omdat ik geschrokken was hoeveel producten in de winkel zomaar worden weggegooid. Als er een klein bruin vlekje op een appel zit, wordt die al weggegooid. Ik vind het erg dat ze die producten dan niet geven aan arme mensen of verkopen aan een goedkopere prijs. Ook denk ik dat er teveel wordt geproduceerd, als er minder in de winkel zou liggen, zou het wel eens kunnen dat er iets te kort is. Maar dat vind ik minder erg, dan dat er telkens van alles moet weggegooid worden. Ik vond het goed dat er tijdens die reportages, mensen 's nachts naar die container gaan van een winkel en daar alle nog bruikbare voedingsproducten uithaalden. Zo is er minder verspilling. 

Hier een filmpje over voedselverspilling en het voorkomen van voedselverspilling

Volgens mij is de grote reden dat er veel wordt weggegooid de houdbaarheidsdatum. Als een pakje overschreden is, gooien we het onmiddelijk weg. We durven het niet meer opeten, terwijl de producten nog lang goed blijven nadat de houdbaarheidsdatum overschreden is. Er zijn trouwens 2 houdbaarheidsdatums:
  • Te gebruiken tot: voor producten zoals vlees die niet zo lang goed blijven. Als de producten over datum zijn, eet ze je best niet meer op. Maar soms zijn ze wel nog goed als ze juist bewaard zijn, dus ruiken en even proeven of het nog goed smaakt is de boodschap;
  • Ten minste houdbaar tot: de fabrikant garandeert dat het product tot die datum goed is, maar daarna blijft het normaal gezien ook nog goed - het is alleen niet meer gegarandeerd door de fabrikant. Je kan dus zonder probleem deze producten gebruiken na de vermelde datum.
Bron: http://lifestyle.be.msn.com/foto/tips-om-minder-voedsel-weg-te-moeten-gooien#image=3

Mens en natuur: de consumptiemaatschappij


Ik vind het wel een grappig liedje, maar het toont zeker en vast de waarheid. We verbruiken steeds meer en willen steeds meer. We zijn ons er niet meer van bewust wat nuttig is en wat niet. Persoonlijk ben ik nog niet zo'n verbruiker, denk ik. Maar als ik mezelf vergelijk met hoe mensen vroeger leefden, ben ik zeker en vast een verbruiker. Volgens mij is het een gewoonte aan het worden, en dat moeten we vermijden. Ik vind dat we ons meer moeten de vraag stellen: maakt dit ons nu echt gelukkig? 

Het onderstaande filmpje gaat over de schoonheid van de aarde, ik denk dat dit ons veel gelukkiger maakt en vooral rustiger. Tegenwoordig is alles druk in de wereld, er is nergens meer een plekje van stilte. Als je in een bos wandelt, hoor je in de achtergrond de autosnelweg,... Ik denk dat het genieten van de natuur je gelukkiger kan maken, dan iets kopen om in je slaapkamer te zetten. Ook is het uiteraard beter voor de aarde!


dinsdag 7 januari 2014

Mens en natuur: kalfke Willy


In dit filmpje zie je dat mensen niet meer hun vlees zullen op eten als ze weten hoe het er heeft uitgezien. Persoonlijk vind ik ook dat we niet mogen overdrijven met vlees eten, voor het milieu. Ook konijn eet ik niet, omdat het zo'n schattige dieren zijn. Toch vind ik dat vlees eten niet verkeerd is. Ook dieren in de natuur eten vlees (leeuw). Ik vind dat wij ook een soort van dier zijn, dus is het normaal dat we vlees eten. Omdat wij natuurlijk slimmer zijn dan dieren, moeten we er wel voor zorgen dat we de dierenrechten respecteren. Ik vind dat dieren niet aan een te jonge leeftijd mogen geslacht worden en dat ze de kans moeten hebben om een mooi leven te hebben. Ik vind het bijvoorbeeld niet goed dat kippen niet de kans krijgen om los te lopen buiten in een weide. Wel vind ik dat we tegenwoordig te veel vlees eten, wat niet gezond is. Ik eet zelf niet overdreven veel vlees, ik vind dat je vlees moet zien als een snoepje. Vlees zou ik nooit kunnen zuiver opeten, enkel in combinatie met aardappelen en groenten. Ik vind het belangrijk dat ik later ook mijn kinderen aanleer dat ze moeten genieten als ze vlees eten, maar met mate. 

Ik woon thuis ook op een boerderij en ik merk ook wel dat de varkens bij ons wel goed verzorgd worden.Ze krijgen wel veel vaccinaties, maar dit is wel nodig, zo worden ze niet ziek. Ook wordt een ring in hun oor gedaan, maar dit is noodzakelijk, het is een soort naam voor het varken. Wel zijn ze nooit buiten of kunnen ze niet spelen in een modderbad zoals in de natuur, dat is wel spijtig. Ook hebben we een nieuwe stal, waarin varkens kunnen vrij rondlopen, dit vind ik wel beter, zo hebben de varkens nog wat beweging en zitten ze niet constant gewoon in een kleine box. Klik hier om de site te bezoeken. 

Mens en natuur: hoe groen ben jij?

Help jij aan het milieu? Of vind je dat niet nodig? 
Waar herken jij jezelf het best in? 

1 Gelaten ontkenners
31% wil niet en doet niet 
Ze geloven niet dat hun gedrag invloed kan uitoefenen op het milieu. De wetenschap zal het probleem wel oplossen. 

2 Onschuldige wachter
26% wil niet maar doet wel
Ze zijn goed op de hoogte, maar het minst van allemaal bereid om een inspanning te doen. Ze vinden dat de overheid meer moet doen. Maar op het vlak van energiegebruik is hun gedrag toch milieuvriendelijk. 

3 Geremde hopers
23% wil wel, maar doet niet
Ze vinden milieu belangrijk en zijn bereid om een inspanning te doen, maar dat weerspiegelt zich niet in hun gedrag. 

4 Groene doeners
20% wil en doet
Ze vinden milieu belangrijk en dat uit zich ook in hun gedrag. 

Ik denk dat ik een geremde hoper ben. Ik wil wel aan het milieu werken en ben wel bang dat de wereld gaat vergaan. Ook denk ik vaak dat mijn kinderen zullen leven op een ongezonde aarde vol slechte luchtdeeltjes. Soms wil ik wel mijn best doen, maar ben ik er te lui voor. Ik neem super graag een bad en zal het niet vermijden voor het milieu. Ook neem ik snel de auto als het te koud is buiten om een verplaatsing met de fiets te doen. Wel druk ik soms recto-verso af, en als dit niet zo is, gebruik ik de blaadjes later als kladblaadjes. Ik vind dat iedereen dat wel zou moeten doen, want het vraagt niet veel inspanning. 


Mens en natuur: mijn ecologische voetafdruk

Op deze site heb ik mijn ecologische voetafdruk berekend. Ik was wel eens nieuwsgierig. 
Ik schrok wel een beetje van het resultaat, want ik dacht dat het minder ging zijn.  Mijn ecologische voetafdruk is 6 hectare, dat is 59714 vierkante meter. Een duurzame voetafdruk is 1,8 hectare, dat is de oppervlakte waar iedereen recht zou op moeten hebben. De gemiddelde voetafdruk van een Belg is 7 hectare. 
Zelf ben ik soms ongerust over het milieu, ik vind het erg dat de wereld gaat vergaan als we niets veranderen. Ook vind ik dat niemand echt meewerkt om er iets aan te veranderen, want samen staan we sterk. Wat ik een goede actie zou vinden is om de maand: autoloze zondag, en als je met een auto ergens naartoe moet die niet dringend moet gebeuren, dan moet je bijvoorbeeld een boete betalen van 10€. Soms droom ik er van om zo'n actie op te richten, omdat het zeker zinvol zou zijn voor de aarde. Ook vind ik het bijvoorbeeld goed als schoolboeken op kladpapier gedrukt zouden zijn. Ook vind ik dat we in de maatschappij ervoor moeten zorgen dat mensen zich niet te ver moeten verplaatsen naar hun werk. Bijvoorbeeld bij bureauwerk zou de persoon verplicht 1 dag in de week thuis werken,... Zelf doe ik er ook niet veel aan, omdat ik denk dat 1 persoon het verschil niet kan maken. 

Ook denk ik dat we met te veel mensen op de aarde zijn. Het zou een begin zijn moest iedereen in Europa maar maximum 3 of 2 kinderen mag hebben, dat is zeker niet te weinig en ook niet te veel. De eenkindspolitiek in China vind ik wel goed, maar dan wel wat overdreven. Maar in landen als China is het wel noodzakelijk. 

Tips om je duurzame voetafdruk te verkleinen:

- De voorkeur geven aan verse groenten in plaats dan diepgevroren groenten (ik win 70 m²)
- Reclame in de brievenbus vermeiden door een sticker te kleven (ik win 720 m²)
- Overschakelen op een groene stroom leverancier (ik win 3500 m²)
- Gewoon papier vervangen door gerecycleerd papier (ik win 540 m²)
- Douche nemen in plaats dan bad (ik win 180 m²)
- Kiezen voor autodelen (36 km/dag) om naar werk te gaan (ik win 8000 m²)
- Steeds koken met deksel op pot (ik win 400 m²)
- Twee keer per week verplaatsingen van minder dan 5 kilometer te voet of met de fiets doen ( ik win 590 m²)
- Airconditioning van auto niet gebruiken (ik win 510 m²)
- De trein of bus gebruiken i.p.v. de auto voor mijn dagelijkse verplaatsingen naar het werk (ik win 6300 m²)
- Elektrische apparaten niet op standby laten staan (ik win 360m²)
-Thermostaat 30 minuten voor het slapengaan of het verlaten van de woning uitzetten (ik win 300 m²)
-Kiezen voor een rustige rijstijl (ik win 300 m²)
- Een keer om de twee jaar vervang ik verre vakantie met vliegtuig door dichte vakantie met auto of trein (ik win 2100 m²)



maandag 6 januari 2014

Mens en lijden: Oscar et la damme Rose

In de meeste films die om lijden gaan, is het vooral triest. Er wordt weinig humor in gebruikt of hoop voor het leven na de dood. Deze film is anders, vind ik. Er wordt uitleg gegeven aan het leven na de dood, er wordt fantasie gebruikt,... Soms vond ik te fantasie wel te veel, want zelf hou ik niet zo van fantasie. De fantasie was wel nodig voor de jongen om zijn laatste 12 dagen dat hij leefde zo goed mogelijk te maken. Mme Rose zorgde dat zijn laatste dagen boeiend waren en haf hem ook hoop voor het leven na de dood. 

De jongen moest leven alsof 1 dag een decennia was. Zo was hij bijvoorbeeld na de vierde dag al veertig. Hij deed typische dingen die eigen waren aan de leeftijd. Door de fantasie durfde gij ook veel meer. 

Ook moest de jongen brieven schrijven naar God. Eerst geloofde hij niet in God, maar door brieven te schrijven kon hij zijn gevoelens en gedachten uiten. Ook kwamen enkele wensen uit. 

De jongen vond het niet leuk dat veel mensen bang van hem waren omdat hij ziek was. Omdat Mme Rose niet bang was van hem, vond hij haar leuk. Mme Rose deed de jongen inzien dat hij zijn ouders moet begrijpen. In deze film zien we dat Mme Rose op een perfecte manier met het lijden van Oscar omgaat.

De film raad ik zeker aan, omdat je er ook kan uit leren. 

zondag 5 januari 2014

Mens en lijden: Allerzielen

Klik hier om een filmpje over Allerzielen te bekijken.

Ik vind het goed dat er een dag bestaat, waarop er gedacht wordt aan de doden. In het filmpje wordt vooral vermeld dat er gedacht wordt aan de doden van het afgelopen jaar, maar ik vind dat er aan elke overleden dierbare die dag moet gedacht worden. Toch vind ik dat je niet alleen op allerzielen aan de overledene moet denken, maar ook eens in het dagelijks leven. Volgens mij doe je dit automatisch eens als het een dierbaar persoon is die overleden is. 

Een mooie vergelijking in het filmpje vond ik dat een kaarsje een licht van aandacht is en dat een kaarsje dus betekent dat we denken aan een persoon. Ik vind dat we kaarsjes ook kunnen gebruiken als symbool dat we denken aan iemand die er nog is en hen via een kaarsje aan te steken steunen. Volgens mij helpt een kaarsje niet veel, maar het heeft je toch een beter gevoel. 

Tijdens het filmpje wordt gezegd dat we moeten bidden tot God dat die persoon altijd een herinnering mag blijven. Ik denk dat je daarvoor niet moet bidden. Ik denk dat je automatisch af en toe denkt aan een persoon die overleden is en aan de herinneringen. Als je daar nooit aan denkt, denk ik dat de persoon niet veel voor jou betekend heeft. 

Mens en lijden: verschillen in geloven

Klik hier om een kijkje te nemen op een site over de uitvaartdiensten in verschillende religies. 

Mijn besluit:

Katholieken


Ik schrik ervan dat katholieken vroeger niet mochten gecremeerd worden. Persoonlijk zou ik liever begraven worden, als je begraven wordt blijft je lichaam langer bestaan. Ik vind cremeren veel enger, want er blijft bijna niets meer van je over. Als je begraven wordt gaat dit eerder geleidelijk aan. 

Bij de katholieken worden de overledenen op Allerzielen herdacht. Ik vind dat wel goed, dat er een dag wordt gemaakt om nog eens aan de overledenen te denken. Toch vind ik dat je aan een dierbare overledene meer moet denken dan alleen op die dag. Ik vind dat er op Allerzielen eens een kaarsje mag gebrand worden. Een kaarsje staat voor mij voor hoop op iets goeds. Ook als ik examens heb, steekt mijn mama soms een kaarsje aan, dan denk ik dat het zal helpen en heeft het me een beter gevoel. 

Niet alle sacramenten vind ik even belangrijk. Het huwelijk vind ik het belangrijkst. Omdat dat een teken is dat je elkaar zal trouw blijven en voor elkaar zal zorgen, ook als het iets minder goed gaat. Ik vind het belangrijk dat je in het leven vecht voor elkaar en dat je je best doet voor elkaar. Ik vind het leuk dat er bij dit sacrament trouwringen horen, zo toon je dat je verbonden bent met elkaar. Ik vind het belangrijk dat je je in je leven kan verbinden aan iemand. Ik denk dat de ziekenzalving wel een troost kan zijn en de angst voor de dood kan wegnemen. Toch denk ik dat dit voor echte katholieken enkel van toepassing is. Het doopsel vind ik een minder belangrijk sacrament, omdat ik vind dat het kind zelf moet kiezen of het wel wil katholiek zijn. Wel zou ik mijn kind laten dopen om de traditie niet te verbreken.

Ik vind dat het Christendom wel een goed beeld heeft voor het leven na de dood. Ik vind het rechtvaardig dat mensen niet zomaar naar de hemel gaan als ze gezondigd hebben en zich niet terug bekeren. Wel vind ik het beangstigend. Soms ben ik bang dat de verhalen in het Christendom toch echt zijn en dat ik naar de hel zal gaan, omdat ik er niet meer volledig in geloof. Wel denk ik net zoals katholieken dat er iets is na de dood. 

Ik zou de dienst wel laten doorgaan in de kerk, voor het ritueel en omdat mijn ouders zeer gelovig zijn. Ook omdat er in de bijbel belangrijke waarden in staan, waar we rekening moeten mee houden. Ik heb niets tegen het katholiek geloof, want ik vind dat er achter elk verhaal een mooie symboliek zit. 

De avondwake en de uitvaartmis. Ik wist niet dat er in het katholiek geloof een avondwake bestond. Ik zou het niet er vinden als die 2 samenvallen. Wel vind ik het soms belangrijk dat de beste vrienden en de familieleden de kans krijgen om nog eens alleen te zijn bij de overledene (vb. in het mortuarium). Als ze daar de kans niet toe krijgen, is het volgens mij moeilijker om het te verwerken, want ze hebben de persoon geen laatste keer meer kunnen groeten. Natuurlijk hangt dat van persoon tot persoon af. Ik denk dat ik wel de nood zou hebben om nog eens met een kleine groep bij de dierbare overledene te zijn, ik zou het onvriendelijk/ respectvol vinden moest ik de overledene niet gaan groeten. Op de begrafenis zelf groeten vind ik minder persoonlijk. Ik vind het belangrijk dat tijdens de begrafenis de overledene nog bedankt wordt en dat de levensloop nog eens overlopen wordt. Na de begrafenis is er vaak nog een koffietafel, dit vind ik persoonlijk ongepast. Sommige mensen lachen dan aan de koffietafel en ik vind dat niet passen voor zo'n dag. Ik vind dat dit kan met het gezin, maar niet met alle vrienden en kennissen erbij.  

Protestanten 


Ik vind het erg dat ze in de protestantse kerk vroeger geen kerkelijke dienst houden voor de overledene omdat gelovigen er toch niets meer kunnen aan doen. Ook al is er misschien geen leven meer na de dood, toch vind ik dat je dat moet doen uit respect en dankbaarheid voor de persoon. Ook denk ik dat het rouwproces van de familie en vrienden enkel kan gebeuren wanneer alles nog eens op een rijtje wordt gezet over het leven van die persoon. Ik denk dat familie en vrienden er veel steun aan hebben als er veel mensen naar de begrafenis komen, zo beseffen ze dat ze er niet alleen voor staan. Ook vind ik het belangrijk dat er voor de familie veel ruimte is om een persoonlijk karakter te geven aan de viering. 

Soms denk ik ook dat je lichaam niet meer overblijft na de dood, maar enkel je Geest die kan rondzweven op aarde en in het heelal. Ook denk ik soms dat je terug herboren wordt, en dat dat leven gebaseerd is je vorig leven (je wensen, hoe je geleefd hebt,...)

Sommige handelingen in de kerk, vind ik net als bij de protestanten eerder bijgeloof (gewijd water), maar toch zou ik zeker alle handelingen willen hebben op mijn begrafenis, omdat er mooie betekenissen achter zitten. Ik lees ook dat protestanten minder rituelen toepassen, maar meer persoonlijke gesprekken. Op een begrafenis vind ik ook dat persoonlijke gesprekken belangrijker zijn dan rituelen. 

Ook vind ik het belangrijk dat de pastoor weet hoe de persoon was en dit ook verwerkt in wat hij zegt. Ik vind het belangrijk dat er vooraf gesprekken zijn tussen de pastoor en de vrienden en familie. Persoonlijk vind ik wel een pastoor niet zo belangrijk, het is niet omdat je zoveel er voor hebt geleerd en je leeft voor God, dat je daarom beter bent dan een ander en meer kan doen. Volgens mij kan een gewoon mens ook de rituelen op de begrafenis uitvoeren. Ook een non is daar volgens mij even geschikt voor als een pastoor. Ik vind het een beetje discriminatie van de vrouw dat enkel mannen priesters mogen worden. Ik vind het goed dat er in het protestants geloof een predikant is die vooraf contact heeft met vrienden en familie van de overledene en dit verwerkt in zijn misviering. Ik vind het goed dat er bij de protestantse kerk dominees zijn die praten met de overledene en hen steunen, volgens mij is dit in het katholiek geloof afstandelijker. De ziekenzalving in het Katholiek geloof is ook niet echt persoonlijk. 

Joden


Ik vind dat iedere persoon zelf mag kiezen hoe hij/ zij begraven wil worden. Ik zou niet graag los in de aarde willen begraven worden, maar ik zou een kelder vinden. Ik zou het erg vinden dat dit niet zou mogen als je Jood zou zijn. Het is dan wel misschien wat minder eerlijk tegenover mensen die arm zijn, maar ik vind dat iedereen het zelf moet kiezen. 

Volgens mij kan er wel een mogelijkheid zijn dat leven en dood geen 2 aparte werelden zijn. Soms denk ik dat de Geesten hier gewoon rondzweven en dus eigenlijk bij ons zijn. Ik denk niet dat God de aarde heeft geschapen, dus geloof niet zoals de Joden wel geloven, dat wij in Zijn sporen gaan. 

Bij de Joden mag de begrafenis niet geregeld worden als de stervende nog leeft. Als ik zou weten dat ik binnenkort zou sterven, zou ik toch wel graag willen dat ik zelf een beetje mijn begrafenis kan bepalen (bijv. foto op prentkaartje, kleren die ik aanheb in de kist,...) 

In het jodendom hebben de mensen het recht om te leven en ook het recht om te sterven. Bij het jodendom is de kwaliteit van het leven en de kwaliteit van het sterven belangrijk. 

De naasten hebben de taak de stervende te beschermen tegen het alleen zijn op het moment van sterven, maar ook hem zoveel rust te geven dat hij zijn eigen stervensproces zo goed en bewust mogelijk door kan maken. Zij mogen de stervende niet aanraken om het stervensproces niet te beïnvloeden. Zelfs een kussen wordt niet opgeschud. Ook zorgverleners moeten de stervende zo min mogelijk aanraken of verleggen. 
Bron:  http://www.nik.nl/2006/03/de-betekenis-van-het-sterven-een-praktisch-inzicht-in-het-naderende-levenseinde-en-het-overlijden/#sthash.Mo7Qp5DO.dpuf

Ik vind het erg dat ze de stervende niet mogen aanraken. Ik denk dat dit noodzakelijk is voor de stervende en voor de familie, dat ze elkaar nog een laatste keer kunnen vastnemen. Het sterfproces is volgen mij een emotioneel moment, waar je steun en troost nodig hebt van anderen. 

Als de patiënt stervende wordt verklaard, moeten alle mogelijke hulpmiddelen om de patiënt nog in leven te laten blijven, weggenomen worden. Ook euthanasie is verboden in het jodendom. Ik vind het erg dat een stervende niet zelf kan kiezen wanneer hij dood gaat. Soms kunnen mensen erg afzien als ze sterven, ik vind het erg dat ze dan niet mogen verdoofd worden zodat ze minder lijden. Dis is omdat de mens volgens het jodendom de plicht heeft om te leven en de plicht heeft het leven zo lang mogelijk te verlengen. 

Wanneer de patiënt gaat sterven, wordt er zeer veel gebeden. Ik denk dat het voor joodse mensen wel veel hoop heeft en moed. Toch zou ik het lastig vinden om op het moment dat ik sterf nog te bidden, ik zou eerder uitgebreid afscheid nemen van familie en vrienden denk ik. 

Ik denk ook dat het stoffelijk deel van de mens niets meer betekend. Dat het juist de ziel van de mens is dat verder leeft, in een ander lichaam of als een Geest. 

De Joden krijgen een vrijstelling van hun religieuze verplichtingen, dit vind ik raar. Ik vind dat als je gelovig bent, je dit altijd moet laten merken, ook in moeilijke tijden moet je tonen aan God dat je je geloof niet opgeeft. 

Als je dood bent word het lijk gewassen, mannen wassen enkel lijken van mannen, vrouwen enkel lijken van vrouwen. Dit vind ik wel een goede voorwaarde. 
Ik vind het erg dat menstruerende vrouwen het lijk niet mogen aanraken.  Ook vind ik het erg dat er geen visueel afscheid is, ik denk dat dit voor de familieleden en vrienden dan nog moeilijker is om te verwerken. Wel begrijp ik waarom dit zo is, de joden geloven namelijk dat het Goddelijke en het menselijke deel er uit is. Soms denk ik dat ook wel, want ik denk dat je zelf een geest wordt en je ziel uit je lichaam gaat.
De stervende kan ook niet kiezen wat hij draagt, persoonlijk zou ik dat liever kiezen, zo kan je iets dragen dat veel voor je heeft betekend. In het jodendom is respect voor de overledene belangrijk, ik vind dit even belangrijk als het steunen van de nabestaanden. Daarom mogen joden elkaar niet troosten voordat de dode begraven is, dit vind ik zeker overdreven. Ik vind dat op dat moment het even erg is voor de personen die leven, als voor de persoon die gestorven is. 
Als je jood bent is cremeren verboden, dit is ook geen voordeel vind ik. 

Ik vind dat joden weinig vrijheid hebben in het bepalen van hun lijden en hun dood. 

Moslims


Ik vind dat moslims aan de ene kant gelijk hebben dat ze zich in het buitenland laten begraven omdat ze bang zijn dat hun graf snel zal worden opgeruimd. Maar toch vind ik dat het wel vervelend is voor de nabestaanden, ze kunnen niet veel meer aan het graf van de overledene staan om te rouwen. 

Voor moslims is het best dat je je begraaft waar je sterft. Ik vind het belangrijk dat je begraven wordt in de stad of gemeente waar je hebt geleefd, zo heb je er nog altijd een soort van verbintenis mee. Ook daar zullen waarschijnlijk veel kennissen, vrienden leven.

Het omgaan met een dood lichaam is voor de Islam zeer duidelijk: 'Voor het lichaam moet men respect hebben in overeenstemming met het respect dat men voor de levnde heeft. Het mag op geen enkele wijze verminkt, ontheiligd of verfraaid worden. Het moet zo veel mogelijk met rust worden gelaten. 
Hier sluit ik ook bij aan, het is niet omdat iemand dood is, dat je geen respect meer moet hebben voor het lichaam. Het laatste wat je kan doen voor die persoon is hem op een verzorgde manier begraven. De ziel of geest van de persoon zal er niet veel aan hebben, maar het is toch een vorm van respect. 

Een moslim mag de stervende ook nooit alleen laten. Ik vind dat de stervende daar zelf mag over beslissen, maar persoonlijk zou ik dan ook liever niet alleen zijn. 

Moslims mogen niet eten, drinken en roken bij de aanwezigheid van de overledene, dit vind ik ook een vorm van respect. Stel dat ik later een geest ben na mijn dood en ik zie dat de andere zitten te eten, te lachen, te roken,... als ik daar lig, zou ik dat wel erg vinden. 

Geslachtsorganen worden bedekt tijdens het wassen. Dit vind ik ook goed, want ik vind dat het recht op privacy ook niet mag geschonden worden na de dood. Ik zou ook niet graag hebben moest iedereen mij als ik dood ben in mijn blootje zou kunnen bekijken. 

Het lichaam bij een moslim wordt 3 keer gewassen, dit vind ik wel overdreven. Ik vind 1 keer voldoende, want dat doe je in het dagelijks leven ook en dan ben je ook hygiënisch. Ook wordt de overledene op de rechterzij gelegd, wat ik wel raar vind. Tijdens de begrafenis wordt er ook veel gebeden. 

Bij het graf wordt het lichaam uit de kist getild en in het graf op zijn zij gelegd, met zijn aanzicht naar Mekka.  Dit vind ik wel eng, de kist wordt niet meer gebruikt en het lichaam gaat zomaar in de grond. Ik vind dat het dan ook niet de moeite was om het lichaam zoveel te wassen. Ik ben wel niet tegen de cultuur, want zij geloven daar nu eenmaal in. Het graf wordt niet versierd enkel worden er stenen gelegd om de plaats aan te duiden. Ik vind het allemaal zeer eenvoudig. Ik zou toch graag hebben dat mijn graf nog versierd wordt, zo kan ik misschien als geest zien wie vaak aan mij denkt. Ook mag het graf niet worden geruimd en komt er maar 1 overledene in een graf liggen. 

Na de begrafenis is er eerst een rouwperiode van 3 dagen. Ik vind het goed dat de nabestaande dan eten krijgt van familie en buren, zo heeft de nabestaande tijd om na te denken. De weduwen mogen na die drie dagen geen sieraden en make-up dragen gedurende 4 maanden en 10 dagen. Dit vind ik wel overdreven. Ook wordt er door de familie 40 dagen gebeden om de overledene. 

Moslims mogen niets vragen aan de overledene, ook mogen ze niet naar het graf gaan om te bidden. Dit zou ik wel missen, ook vind ik het raar dat ze niets meer mogen vragen aan de overledene, zo krijg je niet meer de kans om nog een beetje contact te zoeken met de overledene. 

Hindoes

bron: http://doodeenvoudig.nl/bibliotheek/verderlezen/levennadedood/hindoeisme
In het hindoeïsme is er een sterk verband tussen leven en dood, vernietiging en schepping. De Goden en Godinnen van de dood, zijn tegelijk de Goden en Godinnen van het nieuwe leven. Zo is de persoonlijke dood niet alleen het einde van een periode, maar tegelijk het begin van een nieuwe fase in het leven. Het leven is oneindig, geboorte en dood zijn slechts overgangen.
Na de dood blijft de ziel van de overledene bestaan. Deze onsterfelijke ziel zal, na een tussenperiode, geboren worden in een nieuw lichaam. Deze kringloop van wedergeboorte (samsãra) is gebaseerd op het begrip karma. ‘Karma’ betekent in het hindoeïsme ‘handelen’. In het aardse leven kan je positief of negatief karma opbouwen, door goed of slecht te handelen. Dit karma bepaalt hoe je volgende leven eruit zal zien. Zo kan je, als je karma erg slecht is, in een hellewezen of een dier incarneren. Als je in dit leven erg arm bent, of nare dingen meemaakt, komt dat doordat je je in een vorig leven slecht hebt gedragen. Het geloof in karma zorgt ervoor dat het leven niet willekeurig is, alles heeft oorzaak en gevolg: wat je zaait zal je oogsten. Of: eigen schuld, dikke bult. Zo is het geloof in karma ook een waarschuwing: je kan je maar beter goed gedragen, anders zou je het in een volgend leven wel eens erg slecht kunnen krijgen.
Maar het is niet alleen het karma dat je wedergeboorte bepaalt. De gedachten die je hebt op het moment van sterven, bepalen tevens hoe het verder met je ziel zal gaan. Daarom dragen hindoes aan mensen die stervende zijn heilige teksten voor.


De hindoes geloven dat crematie de snelste manier is om terug te keren naar de Bahm, de oerbron. De dood wordt meestal positief ervaren, omdat het leven maar tijdelijk is. Hindoes geloven in reïncarnatie, hun zielen zullen na het sterven in een ander omhulsel terecht komen. Soms geloof ik dit ook, want in sommige mensen zie ik een dier, dan denk ik dat ze in hun vorig leven dat dier zijn geweest. Ik vind het moeilijk om te weten in wat ik geloof, omdat er zo veel verschillende mogelijkheden zijn en we er ook niet zeker van zijn. Zelf zou ik toch niet graag hebben dat je na het sterven in een ander omhulsel terecht komt, want dat kan je ook ongelukkig maken. Als je bijvoorbeeld als een gans geboren worden in een bedrijf waar ze foie gras kweken, dan moet je toch echt ongelukkig zijn. 

Bij een stervende, wordt er ook een afscheidsritueel toegepast. Er wordt een druppel water door de zoon of de man in de mond van de stervende gebracht. Water symboliseert volgens de hindoes het leven, de vergankelijkheid en de oneindigheid. Persoonlijk denk ik dat je via reïncarnatie niet kan blijven leven. Water is niet oneindig, want door de klimaatverwarming zal water verdwijnen en zal de wereld vergaan. Volgens mij is er meer kans op eeuwig leven als geest of in een hemel, dan als reïncarnatie. 

Een priester leest voor en bidt met hem en zijn familie, ik vind het goed dat de priester zo dicht bij de mensen staat. Ik vind het ook goed dat dit ritueel nog altijd kan uitgevoerd worden als de persoon reeds dood is, zo is het voor iedereen gelijk.

Hier krijgt de dode ook vaste kleren aan. Aan de ene kant is het wel mooi, het toont een soort van eenheid, want iedereen die hindoe is heeft die kleren aan. Maar aan de andere kant, is het ook handig als je zelf kan beslissen wat je aan zal doen. 

De Priester bid samen met de nabestaanden, vrienden en kennissen in de ontvangstzaal van het rouwcentrum. Er wordt een aardewerken schoteltje met ongezouten boter aangestoken. Ook wordt er in een bokaal water geschonken voor de zielrust van de overledene. Ook thuis wordt dit ook toegepast. Dit is allemaal symboliek eigen aan het geloof, waar ik wel respect voor heb. 

Eerbetoon aan Brahm:


Op de dag van de crematie scheert een zoon of -als een zoon ontbreekt- een andere man uit de familielijn van de man, zijn hoofdhaar af, omdat hij bij de uitvaartplechtigheden als offeraar gaat optreden.

In het rouwcentrum wordt een plechtigheid gehouden waarbij de priester vijf eivormige balletjes, 'pindhs', maakt van rijstmeel, honing, melk, klare boter, suiker en sesamzaad. Eten symboliseert voor hindoes het leven en is een manifestatie van het goddelijke; zonder eten kon de overledene niet hebben bestaan. Het pindh-ritueel vormt een eerbetoon aan Brahm. Het aantal vijf staat voor de vijf elementen en de eivorm symboliseert de twee-eenheid van lichaam en ziel.
De balletjes worden in doeken gelegd en geofferd door ze in de kist te leggen; een bij iedere hand, een bij het hoofd, een bij de buik en een bij de voeten. Dit vind ik wel een mooie symboliek, maar ik geloof er niet in dat dit een verschil zal maken.

De nabestaanden leggen ook nog bloemen, geurige stoffen en rijstkorrels in de kist en bidden en zingen daarbij. Het is wel leuk dat je zo in de watten wordt gelegd door je vrienden, toch is het allemaal symboliek. Volgens mij is dit wel wat verspilling van de producten. 

Als de persoon is gecremeerd, wordt de as in het water uitgestrooid, omdat water een belangrijke symboliek heeft bij de hindoes. 

Ik vind het hindoeïsme mooie symbolieken/rituelen hebben, maar ik vind dat je niet met zekerheid kan zeggen dat reïncarnatie bestaat. 

De familie erna 10 dagen somber en vegetarisch. 

Persoonlijk vind ik het christendom het minst respectvolle rouwproces hebben. Na de begrafenis wordt er nog koffie gedronken, wat ik niet respectvol vind. Ik vind dat je toch een soort van rouw moet tonen en respect moet tonen voor de persoon die overleden is, door te bidden, in intieme kring samen te zijn,... 

Boeddhisten 

In tegenstelling tot zowat alle andere godsdiensten, kent het boeddhisme geen god of goden. Geen almachtig opperwezen dat beslist over de mens dus. Centraal in het boeddhisme staat het begrip karma. Simpel uitgelegd: als je iets goed doet, zal het je goed vergaan. En omgekeerd: wie slecht doet, zal het slecht vergaan. Of zoals de Engelsen zeggen: ‘what goes around, comes around’.

Daarnaast geloven boeddhisten ook niet in een leven na de dood. Of toch niet zoals wij dat kennen. Er is geen hemel of hel. Je reïncarneert gewoon. Als je het idee van karma aan het idee van wedergeboorte koppelt, heb je meteen ook de verklaring waarom boeddhisten hun lot gewoon ondergaan. Wie arm is, zal in z’n vorig leven wel slecht hebben gedaan. Wie rijk is, zal in z’n vorig leven goed hebben gedaan. En daar berusten boeddhisten in.

Ik vind dat er in dit geloof wel veel elementen zitten waar ik me bij aansluit, ik geloof ook niet echt in een God. Wel denk ik dat je leven nu bepaalt doe je leven na de dood er uit zal zien of je reïncarnatie. 

zaterdag 4 januari 2014

Mens en medemens: Where the Hell is Matt?



Dit filmpje toont dat we allemaal zo verschillend zijn van uiterlijk en dat er superveel culturen bestaan. Toch zien we in het filmpje dat iedereen kan plezier maken, lachen, genieten,... Ik vind het spijtig dat mensen elkaar niet altijd kunnen respecteren om wille van een andere cultuur en dat menen zo elkaar ongelukkig maken. 

Ook de natuur is overal verschillend, maar overal zeer mooi. We moeten de natuur meer respecteren zodat zijn schoonheid niet verdwijnt. 

Mens en lijden: vrijwilligerswerk in de gevangenis

In dit filmpje gaat het over Jan De Cock die vrijwilligerswerk doet in gevangenissen. Daar ontdekt hij het laagste van de mensheid (honger,foltering), maar ook het mooiste van de mens. Jan verteld ook dat ieder mens iets goed heeft in zich. Ook maakt hij kennis met Gonzalo, dat is een man die in de gevangenis zit. Hij moest melden aan die gevangene dat zijn moeder was overleden, maar dat ze ondanks alles hem graag ziet. In de gevangenis komt Gonzalo tot het besef dat hij ook verantwoordelijkheid draagt voor de dood van zijn moeder, hij heeft het haar dan ook niet gemakkelijk gemaakt. Gonzalo verteld ook dat Jan De Cock hem heeft geholpen door met hem te praten. 

Volgens mij is er aan sommige mensen in de gevangenis niets goed, sommige mensen hebben ook geen spijt van hun daden. Jan zegt dat er in ieder mens iets goed schuilt, maar soms betwijfel ik dat. Dan denk ik vooral aan Kim De Gelder, die ook totaal geen spijt toont van wat hij heeft gedaan. Kim De Gelder zie ik als een volledig slecht persoon. Soms begrijp ik niet waarom er zo'n slechte mensen bestaan. Het kan wel zijn dat omgevingsfactoren invloed hebben gehad, maar toch denk ik dat je hier zeker de persoonlijkheid en de wil van de dader niet kan uitsluiten. Wel vind ik het goed dat Jan kan naar mensen toestappen zonder een negatief vooroordeel, omdat hij het goede in ieder mens ziet. Ik denk ook dat als je die mensen eens een compliment zal geven, dit meer zal werken dan commentaar, want commentaar zijn gevangenen al gewoon. 

Zelf stap ik ook vaak met een vooroordeel naar iemand en veralgemeen ik vaak bepaalde eigenschappen van 1 persoon op zijn hele functioneren. Dit is niet goed, want zo sta ik niet meer open voor de persoon in zijn geheel. 

Ik denk wel dat vele mensen in de gevangenis zitten door een verkeerd leefmilieu, verkeerde omgeving, samenloop van omstandigheden,... Toch vind ik dat die mensen in de gevangenis moeten, zodat ze tijd krijgen om na te denken. Wel vind ik het ook belangrijk dat ze mensen helpen om niet meer te hervallen, volgens mij gebeurt dit nog te weinig.

Ik denk dat mensen sneller beseffen dat ze niet goed bezig zijn als er iets gebeurd. Door gebeurtenissen komen mensen tot inzicht. Ook denk ik dat praten met anderen kan helpen. Ik denk dat je ook gevangenen kan helpen om ze te laten praten met ex-gevangene, zo leren ze uit mensen met ervaring. Ganzelo is echt tot inzicht gekomen dat hij niet goed bezig was. 

Ook vind ik het goed dat Ganzelo zijn manier heeft gevonden om aan zijn moeder te denken. Sommige mensen cijferen zo'n dingen weg, maar hij durft zoeken naar mogelijkheden om terug dichter bij zijn moeder te zijn. Persoonlijk denk ik dat je niet naar de kerk moet gaan om iemand te herdenken, maar dat je dat ook thuis kan doen. Zelf vind ik bezinning ook belangrijk. Ik vind dat het af en toe eens nodig is om stil te staan bij bepaalde gebeurtenissen en om eens na te denken over je leven. Even stil staan in het leven zorgt ervoor dat ik doelen kan voorop stellen, mezelf leer kennen, dingen kan verwerken,.. Dit doe ik vaak 's avonds in mijn bed. 










donderdag 2 januari 2014

Mens en lijden: afscheid van een pasgeboren baby

In dit filmpje gaat het over een pastor (Ine) die werkt met patiënten in de verloskamer en op de neonatale afdeling. Vaak moet ze ouders spirituele zorg bieden bij de dood van hun kindje. Ik vind het goed dat de zorg ruimer gaat dan de Katholieke zorg. Iedereen heeft een beetje zijn eigen opvatting over het geloof, ik vind het dan ook goed dat de pastor die mening respecteert en daar op verder werkt. 

In de film vertellen ouders dat ze veel aan de zorg hebben. De ouders vertellen dat ze rituelen zeer belangrijk vinden. Ze vinden dat het eerste kindje evenveel recht heeft op een doopsel als hun tweede kindje, dit vind ik wel goed van hen. Het is niet omdat het een baby is die dood gaat en die het doopsel niet beseft, hij dat niet mag krijgen. 

Ik denk ook wel dat je niet alleen kan lijden, je hebt steun nodig van anderen, om er terug bovenop te komen. Ook tijdens het doopsel hebben de mensen waarschijnlijk die steun ervaren. De familie staat dan ook samen sterk, waardoor dit ook wel een soort van band schept en een intens gevoel. Ik denk dat dit dan toch wel een goed gevoel was voor de ouders, dat ze voelden dat anderen meeleven en voelden. In mijn vorige blogberichten vertelde ik dat ik God eerder zie als liefde tussen mensen, ik denk dat de ouders dan ook op dat moment een beetje zo'n gevoel moeten gehad hebben. 

De ouders zeiden ook dat ze het leuk vonden dat er positieve aandacht naar de baby ging en dat het niet alleen allemaal triestig verliep. Ik vind het goed dat de baby nog wat positieve aandacht krijgt, zo heeft hij toch een beetje kunnen genieten van het dagje. Ook de ouders zullen tevreden zijn om nog aan de baby te geven wat ze kunnen. 

In de film verteld er ook dat de mens sterk is om alles aan te kunnen en dat de mens waarschijnlijk energie krijgt. Hier denk ik dat ze God bedoelen. Ik denk dat dit afhangt van persoon tot persoon. Ik denk niet dat iedere persoon die energie op zo'n moment voelt, maar misschien wel eerder achteraf, als ze het hebben verwerkt. 

Ook de pastor zegt dat ze energie voelt van God en dat het is alsof het iemand is die je steunt. Ik denk wel dat je zo'n gevoel kan hebben, maar je kan niet zeggen of dit van God is. Het kan ook een soort beschermengel zijn die voor je zorgt. 

Ik vind het moeilijk om voor te stellen dat God kan weten hoe iedereen zich voelt, daarom vind ik het ook moeilijk om in God te geloven. 

Mens en lijden: film - My Sisters Keeper

Deze film heb ik onlangs bekeken, ik vond het een zeer ontroerende film en vind het een aanrader voor iedereen. 

Hier de korte inhoud:
Anna is niet ziek, maar dat zou zo maar kunnen. Als ze elf jaar is, heeft ze ontelbaar veel operaties, transfusies en injecties ondergaan om haar oudere zus Kate te helpen om tegen leukemie te vechten. Anna was geboren als donor voor haar zus. Haar ouders zeggen dat ze daardoor juist nog meer van haar houden.
Maar nu ze ouder begint te worden, kan ze niet stoppen te verzinnen hoe haar leven als een normaal mens zou zijn, zonder altijd vast te zitten aan haar zus. Dat is waarom ze een beslissing neemt die, op welke leeftijd dan ook, een veel te zware last is: ze klaagt haar ouders aan over de rechten van haar eigen lichaam. Tijdens de rechtszaak gaat het steeds slechter met haar zus Kate. Haar vriendje, die ze in het ziekenhuis heeft ontmoet en die ook ziek is, is overleden en haar eigen toestand wordt er ook niet beter op. Ze moet terug naar het ziekenhuis en daar moet ze een paar dagen verblijven. Tijdens de rechtszaak komen de ouders van Kate en Anna erachter dat Anna haar ouders heeft aangeklaagd omdat Kate dood wil.

Ik was in verschillende momenten van de film geraakt. In zo'n film besef ik dat de wereld soms niet eerlijk is. Iemand krijgt leukemie en moet lijden terwijl ze het niet verdiend, de ander is kerngezond. Ook had Kate een lief met dezelfde ziekte. Ik denk wel dat het positief is dat mensen met een ziekte kunnen praten tegen andere mensen die ook die ziekte hebben. Ik denk dat het wel handig is dat iemand begrijpt wat je voelt. Als je daar buiten staat, is het moeilijk om te weten wat de ander precies voelt. Ik denk niet dat je je volledig kan inleven in personen, tenzij je het zelf hebt meegemaakt, daarom is omgaan met lijden ook zo moeilijk. 
In de film kon de moeder haar ook niet echt inleven in de gevoelens van de dochter, ook had de dochter het gevoel dat ze niet begrepen werd. Ik vind het een mooi moment als de moeder zelf haar haar afscheert voor haar dochter, zo kan ze ook beter weten wat de dochter voelt. 

Mens en lijden: omgaan met een gebrek

In dit filmpje zie je jongeren die een lichaamsdeel te kort hebben, maar ze zijn toch gelukkig. Ik vind het goed dat die mensen terug de draad oppikken. Ik denk dat ongeluk wel eens nodig is om terug gelukkig te zijn. Dit zijn natuurlijk wel erge gebeurtenissen, die sommige mensen niet kunnen verwerken, wat wel normaal is. Ik kijk op naar mensen die hun gebrek kunnen accepteren en terug volkomen gelukkig zijn. Ik vind het goed dat mensen die lijden in contact komen met andere mensen die hetzelfde meemaken, zo denk ik ook dat je je gebrek/ ziekte sneller kan aanvaarden. 

Zelf vind ik het moeilijk om om te gaan met mensen die lijden, je weet niet altijd hoe een ander gaat reageren op wat je zegt. Bij deze filmpjes zouden de jongeren goed kunnen omgaan met humor over hun gebrek denk ik. Maar het is moeilijk om te zien wie de gebeurtenis al verwerkt heeft en wie niet. 

Ik denk wel dat de meeste mensen altijd sterker komen uit een moeilijke periode. Daarom denk ik ook dat eens lijden niet altijd negatief is, omdat je er achteraf sterker en gelukkiger van bent. Als God zou bestaan, denk ik soms dat hij mensen expres laat lijden, zodat ze gelukkiger worden of bijleren. Dit is natuurlijk niet voor alle situaties zo. 




Zo las ik ook een artikel over de Spaanse testrijdster Maria de Villota moest leren leven
met 1 oog, haar ander oog was ze kwijt door een erge crash. Maria werd gelukkiger door te leven met 1 oog. Natuurlijk was ze eerst ongelukkig en kon ze het moeilijk aanvaarden, maar later merkte ze er de voordelen van in.

Wat ze eerst zei na de crash:
' Toen ze ontwaakte, stond de chirurg naast haar bed. 'Je hebt je rechteroog verloren, maar je leven is gered', vertelde hij haar. Maria beet meteen terug: 'Dokter, jij hebt jouw twee handen nodig om te opereren. Wel ik heb mijn twee ogen nodig om te rijden. nu kan ik niet meer rijden. Ik ben niet alleen mijn oog, maar ook mijn leven kwijt.' 

Wat ze later zei:
'Met 1 oog zie ik nu veel meer dan met 2. Voor de eerste keer zie ik dat er meer is in dit mooie leven dan Formule 1'

Paralympics 
Ook vind ik het goed dat mensen met een beperking worden geïntegreerd in de wereld, in de olympische spelen vind ik het super dat mensen met een beperking ook een kans krijgen. Hier zie je ook dat mensen alleen maar sterker worden door hun beperking, ik denk wel dat deze mensen gelukkig zijn.