maandag 30 december 2013

Mens en medemens: recht is niet hetzelfde als rechtvaardigheid

In de film 'Het Vonnis' draaide het allemaal om de spreuk: recht is niet hetzelfde als rechtvaardigheid.
Korte inhoud: als de moordenaar van zijn vrouw door een procedurefout wordt vrijgelaten, slaan bij Luc Segers de stoppen door. Hij neemt het recht in eigen handen, en zal zich daarna meten met de rechtstaat die hem in de steek heeft gelaten. 

Door naar de film te kijken, besefte ik wel dat rechtvaardigheid een belangrijke waarde is voor iedereen. Iedereen wil een rechtvaardig proces en duidelijkheid, voor die persoon iets kan verwerken. Vele misdadigers,schuldigen lopen tegenwoordig rond, door een procedure fout, dit vind ik echt erg. De film gaat over recht, rechtvaardigheid, moraal en ethiek. 


Mens en medemens: tien beloftes


 God is er
 Ik wil leven
 Ik ben trouw

 Ik ben eerlijk

 Ik ben dankbaar
Deze dag is heilig

 Ik respecteer mijn afkomst

 Ik ben eerbiedig

Mijn liefde is puur
Ik heb genoeg

Ik denk dat als je zo'n instelling hebt en zo'n gedrag, je wel gelukkig kan leven. Ik denk dat anderen je ook zullen aanvaarden als een goed mens. Wel vind ik dat bij die beloftes nog zou mogen staan:
- ik help anderen
Omdat ik dit een belangrijke waarde vind in het leven dat je behulpzaam ben. Ook is het goed dat je eens kan zeggen: ik heb genoeg. We streven tegenwoordig naar de beste, het meeste,... maar door eens te zeggen dat je tevreden bent, zal je ook gelukkiger zijn. Ook als je iedere dag ervaart al je eerste (deze dag is heilig), geniet je volgens mij van het leven. 

Mens en medemens: wat is voor mij een goede leerkracht?


Ik heb dit eens moeten maken voor reflectie en sociale vaardigheden en vind het hier ook wel toepasselijk. Er komen in de collage waarden in voor, die ik belangrijk vind. 

Mens en medemens: de tien geboden

Over de tien geboden had ik reeds geschreven in mijn blog over mens en zingeving. Ik vertelde dat de tien geboden waarden zijn die wel belangrijk zijn, het zijn waarden die we moeten nastreven.

1. Er is maar 1 God, stel geen vertrouwen op iets anders, God is de enige die je nodig hebt
Ik denk dat er geen God bestaat, ik zie God eerder als de liefde tussen mensen. Als ik het interpreteer volgens mijn visie op God is liefde wel het belangrijkste en bijna het enigste dat je nodig hebt.

2. Maak geen afbeelding of beeld van God om die te vereren
 Ik vind dat je geen afbeelding of beeld kan vormen, omdat iedereen God anders interpreteert. Ik denk wel dat iedereen automatisch een beeld vormt over God.

3. Gebruik de naam van God, alleen om hem te eren
Ik vind dat je ook niet mag vloeken, gewoon uit respect voor bepaalde geloven. Als je vloekt toon je geen respect voor dat geloof. 

4. God heeft de aarde gemaakt en 7 dagen, daarin zijn er 6 om te werken en 1 om te rusten
Ik vind wel dat we in ons leven moeten werken en helpen aan een beter leven. Als we in ons leven alleen maar genieten en ervan profiteren, vind ik dat niet goed. In je leven moet je anderen helpen en een steentje bijdragen. Ook vind ik wel dat je eens kan rusten, rust en ontspanning zijn nodig. Door te werken, heb je dan ook deugd aan een rustdag. 

5. Heb respect voor de mensen om je heen en luister naar degene die gezag over je hebben
Ik vind dat je wel merkt dat dit een oude spreuk is. Respect vind ik zoals vermeld superbelangrijk. Ook vind ik dat je moet luisteren naar de normen in de maatschappij. Maar ik vind dat je ook in discussie mag gaan met de persoon die het gezag heeft wanneer je niet akkoord bent. Natuurlijk is het dan wel belangrijk dat dit beleefd gebeurd. Ik vind het principe van baas en verplichte volger niet goed, ik vind dat er eerder samenwerking moet zijn tussen beide. 

6. Hou rekening met elkaar, doe mensen geen pijn door woorden en daden
Ik vind het belangrijk dat je rekening houd met de gevoelens van andere. Het is een belangrijke waarde om elkaar niet te kwetsen. Ik vind dat we wel onze mening mogen zeggen, maar op de gepaste manier. 

7. God heeft man en vrouw geschapen voor elkaar, hij wil dat ze voor elkaar zorgen en elkaar trouw blijven
Ik vind dat niet alleen geliefden elkaar moeten trouw blijven, maar ook vrienden. In relaties tussen mensen is trouw zijn zeer belangrijk. Ook moeten we zorgen voor elkaar en elkaar troosten. We zijn niet op de wereld om egoïstisch te leven, maar wel om elkaar te helpen. 

8. Hou je bij je eigen spullen, steel niet
Ik vind het wel belangrijk dat je niet steelt van anderen. Wel vind ik het belangrijk dat je deelt met anderen. Ik vind het egoïstisch als rijke mensen niets geven aan superarme mensen. Soms is het logisch dat arme mensen in hongersnood stelen, ze kunnen niet anders. De maatschappij zorgt ervoor dat we niet meer solidair zijn. Tegenwoordig is hoe meer je zelf hebt, hoe beter. 

9. Lieg niet, roddel niet over de mensen om je geen, maar spreek de waarheid
Eerlijkheid vind ik 1 van de belangrijkste waarden. Ik heb liever mensen die rechtuit zijn, dan mensen die schijnheilig zijn. De basis voor een goede relatie is dan ook eerlijk zijn en blijven.  

10. Wees niet jaloers op een ander, niet op hun bezit of om wie ze zijn. 
Meer en meer zijn we niet meer tevreden met wat we hebben, dit maakt ons meer ongelukkig dan gelukkig. Soms vergelijk ik ook wel en voel ik me minder dan een ander, maar wel ben ik niet jaloers. We moeten leren opkijken naar een ander, maar niet jaloers zijn op die ander. Iedereen heeft zijn eigen talenten. Spijtig dat tegenwoordig enkel de mensen die rijk zijn, populair zijn in de maatschappij. 

Belangrijkste waarde in kleuterklas: respect

Ik vind respect in de kleuterklas zeer belangrijk. De kleuters moeten elkaar leren respecteren en elkaar dus ook verdragen. 

Ook moet er respect zijn voor de kleuterleidster. Soms vind ik dat de kleuters tegenwoordig te weinig nog luisteren naar de leerkracht, ze zijn niet meer 'bang' als ze een opmerking krijgen en spreken soms tegen. Ik vind het belangrijk dat kleuters leren luisteren naar de leerkracht. Natuurlijk moet de leerkracht de kleuters dan ook eens laten praten en moet de leerkracht zorgen voor leuke, leerrijke activiteiten. 

Ook moet er respect zijn tussen kleuters onderling. In de kleuterschool zou ik dan ook pesten proberen te bestrijden, door in te grijpen. 

Omdat we in een multiculturele samenleving leven, is respect noodzakelijk. In de kleuterklas wil ik de kleuters dan ook leren kennismaken met andere culturen, zo krijgen ze nieuwe inzichten en leren ze mensen uit een ander cultuur verdragen. 

Ook is respect voor de aarde  zeer belangrijk. Er is meer en meer milieuvervuiling, we moeten kinderen leren omgaan met het milieu. 

Later is respect ook zeer belangrijk in verschillende situaties. We moeten respect hebben voor het opbouwen van relaties, zonder respect kan er geen degelijke relatie bestaan tussen mensen. Ook is respect noodzakelijk tegen mensen van andere culturen of voor het milieu. Ook moeten we respect hebben voor de mening van anderen. We moeten er van bewust zijn dat niemand perfect is.  

Mens en medemens: hoe gaan we om met elkaar?

Ik hou van vriendelijke mensen, ook op straat vind ik het leuk als iemand knikt. In het verkeer apprecieer ik ook vriendelijkheid. De waarde vriendelijkheid is wel wat aan het verwaarlozen. Zelf ben ik ook niet altijd even vriendelijk, ik durf nooit de stap zetten om eens te knikken, omdat ik bang ban wat de ander dan zal denken. Als er dan iemand knikt, schrik ik er soms van, maar vind het wel leuk. Ik denk dat we nu eenmaal opgroeien in een maatschappij die niet meer zo vriendelijk is. Bij mensen die je niet kent, begrijp ik dat vriendelijk zijn soms moeilijk is, dit ook omdat niemand het meer doet. 

Toen ik eens inkopen gaan doen was, begon een oud vrouwtje tegen mij te praten over waar ze woonde en wat ze deed. Dit vond ik echt leuk. Soms wou ik dat iedereen praatte tegen iedereen, bijv. bij de wachtrij aan de kassa. Iedereen staat er zo asociaal, terwijl we gewoon tegen elkaar kunnen praten. Ik denk dat angst wel een groot probleem is.

Ook in de multiculturele samenleving, zijn we soms onvriendelijk tegen mensen van een bepaalde cultuur. Zo ben ik wel niet. Ik vind het belangrijk dat ik later als kleuterleidster kinderen leer omgaan met andere culturen en kennis leer maken met die culturen. We leven nu eenmaal in een multiculturele maatschappij en in zo'n maatschappij vind ik respect toch belangrijk. 


Wel vind ik het belangrijk dat je vriendelijk bent tegen mensen die je hebt gekend of ooit al tegen gepraat hebt. Sommige mensen die je vroeger kende en waar je tegen babbelde, zouden nu niet eens meer lachen. Dit vind ik het meest onvriendelijk. Ik vind dat het niet is omdat de ene persoon veranderd is of omdat het een tijdje geleden is dat je de persoon gezien hebt, dat je niet meer moet vriendelijk zijn tegen die persoon. 

Mens en medemens: kinderen zien, kinderen doen na


Het is belangrijk dat we als mens het goede voorbeeld tonen. Natuurlijk kunnen we als volwassenen ook wel fouten maken en ons karakter zal ook moeilijk veranderen. Toch vind ik dat we ons moeten bewust zijn van ons negatief gedrag en voorkomen dat onze kinderen dit ook doen. We kunnen dan ook zelf het negatief gedrag proberen af te leren (roken, roepen op elkaar, milieu vervuilen). 

In het filmpje begon het allemaal onschuldig, maar het liep uit de hand. In het filmpje heeft het beeld van het meisje met de sigaret mij het meest geraakt. Ik vind het erg dat er nog zoveel mensen roken. Meeste mensen beginnen te roken om erbij te horen of omdat iedereen het doet. Ik vind dat roken moet stoppen. Ook moeten kinderen bewust zijn van het slechte milieu, zodat ze later positief kunnen handelen. Dit is wel moeilijk want vaak nemen kinderen de gewoontes over van hun ouders. Als leerkracht vind ik het dan ook zeer belangrijk dat je de ouder informeert over de waarden die ze aanleren in de klas. 

Als kleuterleidster vind ik het dan ook belangrijk dat ik op de juiste manier mij gedraag in de schoolomgeving of ook thuis bij mijn kinderen. Ik vind het belangrijk dat je juist sorteert, gezond leeft en respectvol met elkaar omgaat. Op school zou ik dat dan laten merken door ook eens een stuk fruit te eten, door ook eens te luisteren naar de kleuters,... 

Mens en medemens: wat met studenten die telkens hun taken te laat indienen?

Casus: 
Taken te laat indienen
Voor de evaluatie van opleidingsonderdelen moeten vaak ook opdrachten ingeleverd worden. Docenten stellen hiervoor duidelijke deadlines op. Toch zijn er ook altijd studenten die één of twee dagen na het verstrijken van de deadline hun opdracht binnen leveren. In de praktijk gebeurt het soms dat de docent papers accepteert en beoordeelt die na de deadline worden ingeleverd.
Is dit rechtvaardig?

Inspiratiebron: http://www.lerarenforum.be/forum/viewtopic.php?t=2945&postdays=0&postorder=asc&start=0&sid=09c99e51dfd3107a665e229131619d30


Vroeger vergat ik ook wel eens een taak in te dienen, dit was omdat ik verstrooid was. Vooral de agenda laten ondertekenen, was iets wat ik vaak vergat. Ik was dan ook opgelucht als de leerkracht geen straf haf. Ook vergat ik vaak een boek, daar kreeg ik soms minpunten voor, maar die tellen voor niet veel mee. Ik vind als een leerling een boek vergeet, de leerling zelf de gevolgen moet dragen en het zelf moet oplossen. Ook vind ik dat je wel eens je agenda kan vergeten ondertekenen, wel vind ik dat de agenda dan de dag erna moet ondertekend zijn. Als dit een gewoonte wordt, moet je uiteraard ingrijpen. Als je weet dat de leerling het echt vergeet, kan je middeltjes bedenken voor de leerling zodat hij het niet meer kan vergeten (bv. herinnering in gsm), je kan de leerling het dan ook helpen herinneren. Als het steeds niet verbeterd, vind ik dat de leerling moet straf schrijven. 

Ik vind dat je als leerkracht nog altijd de leerling moet leren begrijpen en openstaan voor de uitleg. Iets vergeten is menselijk en kan eens voorkomen. 


Op vlak van taken, vind ik toch dat je niet meer de volledige punten kan geven. Het is niet rechtvaardig voor de andere leerlingen en zo kan iedere leerling zijn taak te laat indienen. Toch vind ik dat je de leerling moet een tweede kans geven. Ik vind het belangrijk dat je anderen een tweede kans geeft.


Als ik zou leerkracht zijn, zou ik de leerlingen 3 kansen geven. Als ze 2 keer gedurende het schooljaar een taak vergeten indienen, zou ik zeggen dat ze het de dag erna moeten indienen en gewoon punten aftrekken (dag 1: -10%). Ik zou dan nog niet onmiddellijk veel punten aftrekken, omdat het altijd eens kan zijn dat de leerling geen tijd heeft gehad. Ook vind ik dat je (vooral in middelbaar) de leerlingen geen taken mag geven die de dag erna moeten af zijn, leerlingen moeten kans krijgen om te plannen en leren plannen. Als de leerling dan nog een dag te laat is, zou ik ze laten naar de studie gaan (volgende alinea). 

De derde keer, zou ik ingrijpen of als de leerling 2 dagen te laat indient, omdat het dan geen toeval meer kan zijn als het vaak gebeurd. Op de blog vond ik het een goed idee om de leerling op school te laten nablijven om de vergeten taak/taken te maken. Ook kan je dan eens een woordje uitleg geven over plannen, middeltjes om te onthouden,... Ik vind het belangrijk dat je de leerling begeleid en helpt naar het zoeken van oplossingen. Ook zou de leerling dan -30% hebben van de punten. Daarna zou de leerling een nieuwe kans krijgen. Maar als de leerling terug zijn te laat taak indient, zou hij onmiddellijk in de studie mogen blijven.  


Op het forum staat er ook het idee om te werken met bonuspunten. Dit vind ik geen goed idee. Ik vind dat je leerlingen die hun taak vroeger indienen, niet mag belonen. Sommige leerlingen hebben hobby's waardoor ze de taak niet vroeger kunnen indienen. Ik vind het niet eerlijk. Ik vind ook als leraar dat je niet mag overdrijven met taken geven. Ik vind dat je ook moet openstaan voor het geven van vrije tijd aan de leerlingen. Ik vind het belangrijk dat de leerlingen moeten uitblinken in hun talenten die niet te maken hebben met school. Leerlingen moeten nog de kans hebben op vrijheid. 


Klik en kijk wat voor mij een goede school is!


Natuurlijk is belonen even belangrijk als straffen, maar ik vind niet op deze manier. Ik vind dat je niet mag belonen met punten, maar met complimenten. Een compliment kan ook al veel doen met een mens en zorgen voor stimulatie. Ook geven sommige leerkrachten een nul voor een taak die te laat ingediend is, dit vind ik echt niet redelijk! Zo zoek je ontevredenheid en opstandigheid bij de leerlingen. Ook kan het zijn dat als een leerling al weet dat hij toch een nul gaat hebben, de taak gewoon niet meer maakt en er niet meer over nadenkt. Ik vind het belangrijk dat de leerling toch de taak MOET maken, omdat het eerlijk is en omdat hij zelf verantwoordelijkheid moet leren nemen om dingen bij te leren en na te komen. 

Ook vind ik het belangrijk dat de deze sancties in het begin van het schooljaar meld. Zo weten de leerlingen wat kan en wat niet. Het is niet fijn als je plots een sanctie neemt, die nooit vooraf was besproken. Ik vind het belangrijk dat een leerkracht communiceert over straffen met de leerlingen, misschien leren leerkrachten dan ook iets van de leerlingen. 


Mens en medemens: Living Values Education

Klik hier om een kijkje te nemen op de website

Living Values wil mensen van waarden bewust maken en leren aan mensen om die dan ook toe te passen. 

Soms passen we belangrijke waarden niet toe, ook bij mij is dit zo. Ik vind verdraagzaam zijn zeer belangrijk, maar ik verdraag zelf mij broers niet bij sommige handelingen. In het onderwijs vind ik het ook belangrijk dat ik waarden aanleer aan de kleuters en dat de kleuters dat dan ook toepassen. Voor kleuters zijn is het begrip waarden moeilijk denk ik. Ik vind het dan ook belangrijk dat er rond sommige waarden een thema wordt gegeven, ook waarin de kleuters hun eigen ervaringen kunnen vertellen. Als je dit thema gedurende het schooljaar een paar keer aanhaalt als het soms eens misloopt of juist goed gaat, zullen de kinderen leren rekening houden met die waarde. 

Waarden waar ik met kleuters wil aan werken om ze meer toe te passen:
- milieuzorg
Ik vind het zeer belangrijk dat de kleuters al van jongs af leren zorg dragen voor het milieu. Je kan er een thema rond geven die dicht bij hun leefwereld aansluit. Je kan bijvoorbeeld eens praten over een brooddoos in plaats dan aluminium folie. Ook kan je de ouders daar over verwittigen. Ook zou ik mijn collega's er op wijzen dat ze zorgen dat hun leerlingen ook leren omgaan met het milieu. 
-Gezondheid
Gedurende het schooljaar wil ik zeker leren hoe kleuters gezond kunnen blijven en hoe ze anderen niet kunnen besmetten. 
- Respect
Je kan in de klas eens een thema houden over pesten, zo leer je de kleuters bewust maken dat dit niet kan. Je kan praten de gevoelens van de andere. Voor kleuters is dit denk ik moeilijk, soms zijn ze zich niet bewust van de gevoelens van anderen.
- Persoonlijke ontplooiing
In de kleuterklas vind ik het belangrijk dat de kleuter zelf zijn talenten kan ontdekken. Ik vind dat je de kleuter dan ook activiteiten moet laten uitvoeren waarin ze zich uitblinken. Het is belangrijk dat ze zich goed voelen in de klas en al van jongs af ontdekken dat ze uniek zijn. 
-.... 




Ook vind ik de twaalf waarden op de site belangrijk. Ik vind dat je op het toepassen van de waarden iedere dag moet oefenen (samenwerken, luisteren, eerlijk zijn). Je moet kinderen er op wijzen als ze een belangrijke waarde niet toepassen. Volgens mij kunnen kinderen enkel waarden leren toepassen door te oefenen, te leren uit hun fouten en bewust te zijn van de waarden. 

Ik vind het niet enkel belangrijk dat kinderen bewust zijn waarden die ik belangrijk vind, maar ook van hun eigen waarden. Bij kleuters is dit wel nog moeilijk, maar bij lagere schoolkinderen is dit zeker mogelijk. Volgens mij is het ook wel leuk om eens te praten in de klas over wat kinderen belangrijk vinden en wat ze haten. Door er goed over na te denken, leer je er dan ook meer naar handelen. Ook kan je kleuters leren wat de betekenis is van een bepaalde waarde en daar een thema rond geven, vooral als die waarde niet toegepast wordt in de klas. 

Waarden die ik zeker wil leren aan de kleuters in de kleuterklas:

Mens en medemens: waardetest als inleiding

Om even te testen welke waarden ik belangrijk vind, heb ik een waardetest afgelegd. De waardetest is als inleiding, om een beetje te kunnen verder bouwen op het thema ‘mens en medemens’.
Ik vond het moeilijk om te weten welke waarden ik echt het belangrijkst vind. Ik vind familie, trouw en geluk ook zeer belangrijk. Toch zie ik deze waarden als de belangrijkste waarden:  
Gezondheid
Ik ben vaak bang om ziek te worden. Als je je niet goed in je vel voelt, kan je ook niet echt gelukkig zijn. Ik zou het zeer erg vinden moest ik in mijn leven kanker krijgen of depressief worden. Gezondheid voor anderen vind ik ook zeer belangrijk, voor het geluk van anderen. Moest iemand die ik dierbaar ben, ziek worden, zou ik zelf ook ongelukkig zijn.
Iets voor anderen doen
Ik vind het belangrijk dat je in je leven niet enkel aan jezelf denkt, maar dat je ook eens een ander helpt. Ik vind het ook een belangrijke waarde, omdat het mij gelukkig maakt. Als je iets voor anderen kan doen, heeft dit je ook voldoening. Als je als een egoïstisch mens door het leven gaat, vind ik dat je geen goed mens bent. Ik vind dat je pas een goed mens bent, als je ook eens iets kan doen voor anderen en anderen helpen.
Liefde
Ik vind liefde belangrijk, omdat het zin heeft aan mijn leven. Het is leuk om liefde te hebben en te geven. Zonder liefde kan je niet leven denk ik. Je hebt liefde van anderen nodig om je goed te voelen. Door liefde, voel je je ook geaccepteerd. Ook liefde voor de wereld is belangrijk, we moeten de wereld liefhebben en tevreden zijn met wat we hebben. Door liefde, draag je ook zorg voor anderen, wat ik ook belangrijk vind. Later droom ik er ook van om te leven met iemand die ik liefheb.
Respect
Ik vind respect belangrijk en dat we elkaar moeten respecteren. Als we niet respectvol zouden leven, zouden we anderen ongelukkig maken, ook zouden we dingen kapot maken. Respect betekend voor mij niet dat er moet vriendschap zijn tussen 2 personen die niet overeen komen, maar dat die 2 personen elkaar dan ook niet uitlachen of pesten.
Vriendschap
Ik vind vriendschap zeer belangrijk in het leven. Zonder vriendschap en echte verbondenheid kan je niet leven. Ik vind het belangrijk om vrienden te maken, bij problemen kan je altijd naar hen toestappen. Ook vind ik het belangrijk dat je die vriendschap behoud en trouw blijft. Ik vind dat je niet zomaar vriendschappen mag laten vallen voor bepaalde gebeurtenissen (zie liedje Chris Medina).  

Ook heb ik liever weinig echte vrienden, dan veel schijnheilige vrienden.

Iets wat ik echt haat is schijnheiligheid. Dit komt door vroegere gebeurtenissen. Door schijnheiligheid kan je niemand meer vertrouwen en weet je niet of de persoon het echt meent of niet. Ook hou ik niet van vrienden die niet zeggen hoe ze over mij denken. Ik weet graag wat anderen van mij vinden en wil dan ook dat ze dat zeggen. Voor mij zijn zo’n vrienden ook een beetje schijnheilig.  

vrijdag 27 december 2013

Mens en zingeving: Wat is geluk voor mij?




Ik vind geluk moeilijk te beschrijven. Geluk komt volgens mij meestal onverwachts. Als je zal verlangen naar iets, zal het achteraf meestal onder je verwachtingen zijn. Ik denk dat je niet naar het gevoel van echte euforie, geluk kan zoeken of streven. Je kan wel streven naar een goed leven, maar naar het unieke gevoel van geluk niet. Ik ervaar geluk met emoties, kippenvel,…

Ik denk wel dat je enkel geluk kan beleven als je je tevreden voelt. Volgens mij is geluk net een tikkeltje meer dan tevreden zijn. Ik denk dat sommige mensen geboren zijn met aanleg om snel tevreden te zijn, andere mensen streven naar telkens meer. Soms streef ik ook naar meer, maar dat maakt mij niet gelukkig.

Vroeger als kind was ik vaak gelukkig, omdat ik geen zorgen had. Door kleine dingen of door fantasie werd ik snel weer gelukkig. Nu heb ik wel al zorgen in verband met school, dit zorgt ervoor dat ik soms niet helemaal gelukkig ben. Ik voel me al verantwoordelijk voor een heleboel dingen. Soms maakt verantwoordelijkheid je gelukkig en soms niet. 

Als ik gelukkig ben, dan is dat een moment waar ik alle zorgen vergeet en alles eens kan loslaten, dan voel ik me echt gelukkig. Wat mij ook gelukkig maakt is mijn vrienden en mijn familie. Het is leuk om eens een compliment te krijgen. Ook maakt het mij gelukkig om anderen te helpen en andere mensen gelukkig te maken, dit heeft mij voldoening.  

Ik denk dat je niet gelukkig kan zijn als je eenzaam bent, liefde iets wat je absoluut nodig hebt. Ook denk ik dat rijkdom niet gelukkig maakt, het kan zo wel eenvoudiger zijn om je dromen waar te maken, maar het maakt je niet gelukkig. Ik vind ook dat rijkdom je niet gelukkig kan maken, omdat je naar niets meer echt kan verlangen. Als je verlangt naar iets, heeft het ook zin in je leven, je leeft voor dat bepaald verlangen.

Naast liefde denk ik ook dat je gelukkig bent door iets te doen waar je voldoening van hebt en waar je iedere dag naar uitkijkt. Om gelukkig te zijn, vind ik het belangrijk dat je kan genieten van iedere dag en uitkijkt naar iedere dag. Ik vind ook dat je gelukkig kan zijn, door te verlangen naar iets. Daarom vind ik ook het maken van een studiekeuze moeilijk, maar belangrijk. Ik denk dat je wel gelukkig kan zijn als je een doel bereikt, maar niet euforisch. Wat mij het meest gelukkig zou maken is een actie oprichten voor een goed doel met een hele boel mensen, die dan ook slaagt.

Ik denk dat ongeluk in het leven ook wel eens nodig is. Als je altijd geluk hebt, weet je niet meer wat gelukkig zijn juist is. Door een tegenslag, leer je weer genieten van kleine dingen.

Ik denk dat het ultieme geluk, gevoel van euforie, maar in ogenblikken gebeurt. Eeuwige euforie bestaat niet.

Ik ervaar soms het gevoel van euforie.

Dit heb ik ook ervaren op het festival als iedereen meezingt met hetzelfde liedje. Dan ervaarde ik ook kippenvel en een gevoel van euforie. Voor mij bezorgt samenhorigheid snel een gevoel van euforie.

Toen mijn vriendje voor de eerste keer zijn hand op mijn hand legde, ervaarde ik ook een gevoel van euforie. Dit komt omdat het onverwacht is. Ook toen mijn vriendje voor zijn verjaardag een verassing had die totaal onverwacht was, moest ik zelf wenen van blijdschap. Dit is voor mij een gevoel van geluk.

In het 6e middelbaar had ik ook een gevoel van geluk, toen dat een leerkracht zei dat hij wilde dat zijn dochter opgroeide zoals ik. Dan had ik het gevoel dat je iets betekend, het kwam ook helemaal onverwachtst. Ik werd er helemaal gelukkig van. Toen besefte ik ook dat het beter is dat je goed kan omgaan met anderen, dan dat je de beste punten haalt op school.

Verliefd zijn vind ik ook een gevoel van euforie. Doordat je verliefd bent, vergeet je alle zorgen en ben je gelukkig.

Ook toen ik de eerste keer naar Centerparcs ging met mijn familie, zag ik het helemaal niet zitten. Ik was bang om heimwee te hebben. Maar de vakantie was veel leuker dan ik had gedacht, dit was een zeer leuke periode in mijn leven. Ook ervaarde ik toen euforische momenten. 


Mens en zingeving: God is de liefde tussen mensen

Zoals ik al zei, zie ik God als liefde van alle mensen samen. Voor mij is God geen persoon denk ik, die de aarde heeft gemaakt en die bepaald wat er gebeurd op aarde. Volgens mij is God de liefde tussen mensen die we soms voelen. Soms heb ik een goed gevoel als een gesprek met iemand echt deugd heeft gedaan of als ik mij heb geamuseerd bij mijn vrienden. Dat maakt mij ook het meest gelukkig.


Toen ik de eerste keer naar een festival ging, ervaarde ik wel een soort van eenheid tussen jonge mensen. Ik vind dat dat wel iets doet met een mens. Toen iedereen samen was aan het zingen, bezorgde dit mij kippenvel, en haf me een goed gevoel. Ik denk dat we in zo’n gevoel een beetje een gevoel van God hebben. Het haf een gevoel van samenhorigheid, een soort groepsgevoel. Door samen te zingen en te dansen, ervaar ik dat we allemaal mensen zijn, met ook liefde in zich. 

Ik denk ook dat liefdevol omgaan met elkaar het beste is wat je in je leven kan doen. Onder liefdevol begrijp ik dan: elkaar helpen, solidair zijn, elkaar respecteren, elkaar vertrouwen,... Ook denk ik dat dit je het gelukkigst maakt en je goede gevoelens geeft. 

Mens en medemens: Chris Medina - What Are Words


Dit vind ik een supermooi liedje. Het gaat over een man, en zijn vrouw is gehandicapt door een ongeval. Hij blijft steunt haar en blijft trouw. In zijn liedje zingt hij over beloftes. Hij vraagt: wat zijn woorden als je ze toch niet meent? wat zijn woorden als ze alleen voor goede tijden zijn?

Ik vind ook dat als je beloftes maakt, je ze moet nakomen. Ik vind het belangrijk dat je er bent voor elkaar, in goede en in slechte tijden. 

Mens en zingeving: Don Bosco gelooft




Enkele stellingen uit het filmpje:

·       1. God is iemand die mij altijd kan helpen ook al sta ik er alleen voor
Volgens mij bestaat er geen echte God en kan hij je ook niet helpen. Ik heb nog nooit het gevoel gehad dat God mij heeft geholpen.

Ik denk dat we als mens moeten leren ervaren en ook problemen ervaren. Volgens mij kan er ook geen sprake zijn van geluk, als er niets een keer tegenvalt. 

Door een teleurstelling, ongelukkige periode besef je volgens mij achteraf terug hoe gelukkig je bent. Ik denk dat je wel eens nood hebt aan een mindere periode. Als alles zou perfect verlopen, zouden we niet beseffen hoe breed we het eigenlijk hebben. Ik denk ook dat we door tegenslagen, terug hervallen op het genieten van kleine dingen.  Bijvoorbeeld: als je een tijd ziek bent geweest, zal je weer super blij zijn als je gewoon al iets kan eten. 

Soms zijn er wel erge tegenslagen, dan vraag ik me vaak af: waarom? Vooral als die persoon/personen dat niet verdient hebben. Dit kan ook zijn om andere mensen ervan bewust te maken, dat het leven zomaar kan voorbij zijn en dat we moeten genieten van elke dag. Maar als we eerlijk zijn, zijn we bepaalde erge rampen snel vergeten, en gaan we weer door met ons gewone leven. Heel misschien kan het wel zijn dat God voor dit ongeluk zorgt, omdat wij er zouden kunnen uitleren en zouden evolueren, maar dit betwijfel ik. Ik denk dat ongelukken vooral door de natuur en door de mens zelf veroorzaakt worden. Tenzij God een ‘slecht’ mens op aarde stuurt, om ons van iets bewust te maken

·     2. Als ik ongelukkig ben, voel ik toch die kracht van die ene God
Ik voel die kracht niet. Meestal als ik ongelukkig ben, voel ik me droevig en soms alleen. Ik heb niet het gevoel dat God mij helpt. Als ik dan weer gelukkig ben, ben ik veel sneller tevreden en ben ik dankbaar dat ik mag leven. Dan bid ik wel eens, omdat ik dankbaar ben dat ik er mag zijn. Dit doe ik voor als er een God zou bestaan, Hij toch weet dat ik tevreden ben.

·     3. Geloof is een manier van leven
Ik geloof dat we als mensen samen veel kunnen doen, samen zijn we sterk! Ook droom ik ervan om later dingen te realiseren met een groep, waardoor we veel kunnen bereiken. Ik vind dat je niet gelukkig kan zijn zonder vrienden en anderen. Ik heb nood aan troost en hulp van anderen, ik denk dat iedereen dat wel nodig heeft. Ook hebben we nood aan echte vrienden en vertrouwenspersonen. Ik denk dat we ook moeten anderen respecteren en ook met mensen samenwerken die andere visies hebben dan ons. Als we met veel mensen samenwerken en streven naar 1 doel, zal dit veel gemakkelijker bereikt kunnen worden dan alleen. 
Ik geloof dat we naar die manier van leven moeten streven in de maatschappij, wat natuurlijk niet gemakkelijk is. Mijn manier van leven is vooral niet racistisch zijn, vrienden maken en op een goede manier met anderen samenwerken.
Hier een bijpassend gedicht:

Samen staan we sterk

Schouder aan schouder, 


zij aan zij. 

Ik ben ik en jij bent jij 
echte vrienden zijn er niet voor even, 
Maar voor heel het leven. 
Soms is het leven makkelijk, 
soms ook zwaar 
maar weet, dat als het je even teveel wordt, 
je naast je moet kijken, ik sta daar. 
Samen gaan we door het leven, 
met ons hoofd hoog opgeheven 
Zodat ze weten 
Jij en ik is samen wij.


·      4. Er zijn voor anderen, ondersteunen
Een persoon vertelde dat er zijn voor anderen en anderen ondersteunen voor haar, haar geloof uiten is. Ik vind dit ook wel belangrijk. Als je nooit anderen helpt en egoïstisch bent, ben je volgens mij geen goed mens. Ik vind dat we elkaar moeten helpen en ondersteunen, dit maakt me ook gelukkig. Iets voor een ander betekenen, heeft mij voldoening en maakt me gelukkig. Ik vind dat geloven je een beter mens moet maken. Ook in de Bijbel staan er allemaal belangrijke waarden die we moeten nastreven. Daardoor vind ik de symboliek van de Bijbel wel belangrijk. Ook de tien geboden zijn wel waarden die belangrijk zijn. Hier een kinderversie:
De tien woorden

Ken je de tien woorden?
Woorden één tot tien?

Zeg eens: wat is dan één?
Eén: dat is de Heer alleen.

Twee: dat zijn de Heer en jij;
Waar jij bent is Hij erbij.

Drie: dat is de naam van God;
Dat je met die naam niet spot.

Vier: de dag van God de Heer;
Vier die iedere week dus weer.

Vijf: wie houden veel van mij?
Vader, moeder, allebei.

Zes: ik doe jou veel verdriet,
Als ik zeg: ik ken je niet.

Zeven zegt: probeer het maar:
Altijd trouw zijn aan elkaar.

Acht zegt: wat niet is van jou,
Neem dat niet; ’t is niet van jou.

Negen: zeg toch niet zomaar
Slechte dingen van elkaar.

Tien: heeft iemand meer dan jij?
Wees dan niet jaloers, maar blij.

Gebod 1 en 2 betekenen wel eerder voor mij dat we moeten dankbaar zijn en zorgdragen voor de aarde. Ik geloof niet echt in God, maar ik geloof wel dat we moeten dankbaar zijn wat we allemaal krijgen.
Gebod 3 zou ik wel meer veralgemenen: je mag nooit vloeken.
Gebod 4: ik vind wel dat je 1 keer per week moet tijd maken om te bezinnen, om na te denken over het leven en hoe mooi het wel is. Door eens stil te staan bij het leven, maakt dit je ook gelukkig, het maakt je bewust van dingen die gebeurd zijn.

·     5.  Opnieuw kansen geven aan jongeren
Ik vind wel dat je als je gelooft een ander een tweede kans moet geven, tenzij het iets heel erg is die de ander heeft gedaan. Wel vind ik dat je na een derde of vierde kans, de ander eens mag ‘straffen’. Ik vind dat het niet is omdat je gelovig bent, dat je zomaar kansen opnieuw moet geven. Ik vind als je opvoed, dat je ook eens moet kunnen nee zeggen. Te is teveel. Ik vind dat jongeren juist moeten  leren omgaan met het krijgen van een kans. Als je telkens ze opnieuw kansen gaat geven, terwijl ze niet dankbaar zijn voor de kansen, worden jongeren al van jongs af niet respectvol.

Wel vind ik dat je als leerkracht jongeren ook moet de kans geven om mee te beslissen over activiteiten en opdrachten. Ik vind dat je als leerkracht niet altijd boven de jongeren mag staan.

·      6. Geloof evolueert door gebeurtenissen
Ik denk wel dat geloof evolueert. Vroeger geloofde ik ook dat God de aarde had geschept, maar door eer meer bij stil te staan, besefte ik dat dit onmogelijk was. Ik denk dat geloof kan veranderen. Als je iets ergs meemaakt of bijvoorbeeld een bijna doods ervaring, kan je geloof veranderen.



donderdag 26 december 2013

Mens en zingeving: Joël de Ceulaer - De zin van het leven


Deze persoon verteld dat hij God ziet als een hele groep mensen die samen vooruitgang boeken. Ik vind hat hij wel gelijk heeft in het principe dat 1 mens de hele wereld niet kan veranderen, maar dat we met een hele groep mensen moeten zijn. In 1 van mijn vorige blogberichten over het liedje van Stef Bos, haalde ik ook dit idee aan. Ik denk dat God ook eerder een deeltje van liefde kan zijn in 1 mens en dat al die deeltjes God vormen. We kunnen dat natuurlijk niet met zekerheid denken.

Zoals ik reeds ook aanhaalde in mijn vorige blogberichten, bepaald de opvoeding sterk waarin je geloofd. Ook bij deze man was dit zo, hij was Christen omdat hij ook zo opgevoed was.

Ik denk dat als je gelooft de zin van het leven wel eenvoudig is, je leeft voor je leven na de dood. Vroeger geloofde ik dit ook, nu twijfel ik meer en meer. Hierdoor stel ik me ook vragen over wat de zin van het leven is. Sommige dingen vind ik echt zinloos, maar we kunnen er niet van uit. Ik vind het vooral zinvol om anderen te helpen en om te genieten van de mooie dingen op de wereld.

In mijn leven ervaar ik ook soms dat ik een zinvol leven heb, maar soms denk ik er helemaal ander uit. Ik vind ook het maken van een studiekeuze zeer moeilijk, ik wil iets hebben dat mij zin aan het leven heeft. Ik wil anderen helpen en toch doen wat ik leuk vind, ook wil ik dat anderen gelukkig zijn. Soms wil ik graag kleuterleidster worden om in arme landen les te geven, dit zou mij veel voldoening geven. Maar ik zou mijn familie en vrienden niet in de steek willen laten. Ook zou ik angst hebben voor een onbekend land. 

Ik hoop dat we als mens, eens zullen optreden als 1 God om de armoede te bestrijden, als ik dit zou bereiken, zou dit voor mij zeker een zinvol leven zijn. Ook als we als 1 God kunnen werken aan het milieu. Ik denk dat de mens zeer sterk is als ze optreed als 1 groep die samenhangt. Ook denk ik dat veel mensen hierdoor gelukkiger zouden worden. Ik denk dat we minder egoïstisch zouden zijn en meer zinvoller zouden leven. Ik vind het soms spijtig dat we zo racistisch zijn en niet kunnen samenwerken door geloof. Ook zeggen we veel, maar doen we weinig.


Ik ben soms van het idee: ‘Het heeft geen zin dat ik nu met mijn fiets naar school rij, zoveel zal het niet uitmaken voor het milieu als ik nu met de auto rij’. Dit maakt mijn leven niet zo zinvol ,omdat ik vaak denk dat het toch weinig verschil zal maken. Ik denk dat veel mensen ook dit gedacht hebben. Het zou beter zijn dat er om de maand eens autovrije dag is, en dat mensen die op het bureau moeten werken, even werk moeten doen die ze thuis ook kunnen doen. Als ik zo’n actie zou kunnen oprichten, zou ik echt voldoening hebben. Volgens mij zijn dit wel enkel dromen, die moeilijk zijn om te realiseren, omdat we al in zo’n complexe maatschappij zitten.  

Mens en zingeving: voorwerpen die een betekenis hebben voor mij

Herinneringen


Ik verzamel allerlei herinneringen, die maken mij gelukkig. Als ik briefjes krijg van anderen, steek ik die er dan in. Door die briefjes voel ik me ook geaccepteerd door die andere. Die briefjes komen meestal van mijn vrienden, die mij ook gelukkig maken. Door eens een complimentje te krijgen, voel ik me gelukkig. Ook door dingen samen te doen met anderen. Vroeger lagen die herinneringen allemaal in mijn nachtkast, nu steek ik ze in een doos. Ook heb ik een soort van dagboek, daar schrijf ik niet veel in, maar soms wel. Ik lees dat zeer graag opnieuw om te kijken wat ik toen voelde. Soms worden er momenten in beschreven waar ik zeer ongelukkig was, maar vaak ook waar ik gelukkig was. Als ik in mijn dagboek schreef over dat ik ongelukkig was, dan was het door liefdesproblemen of door ruzies. Als ik schreef dat ik gelukkig was, was dit meestal door vrienden of door familie. In het lager schreef ik ook altijd mijn procent in het boekje. Ook foto’s maken mij gelukkig. Als ik de herinneringendoos bekijk, besef ik dat ik wel gelukkig ben. Ook bekijk ik soms al mijn facebook foto’s van de eerste tot de laatste, dit vind ik leuk.


Boek: Van Naald tot Draad

Dit is een boek die mijn mama eens had besteld. Ik vond het een zeer leuk boek met leuke dingen in. Doordat we nu veel schoolwerk hebben, kan ik er spijtig genoeg niets uit maken. Maar dit doet me verlangen naar de grote vakantie, waar ik wel veel creatieve dingen uit het boek kan maken. Ik wordt gelukkig als ik kan verlangen naar iets. Als ik naar niets zou kunnen verlangen, zou dit mij ongelukkig maken. Ik haat het als ik me verveel. Later zou ik dan ook niet graag rijk zijn, omdat je dan naar niets meer kan verlangen. Je moet ook niets meer doen, om iets te krijgen. Ik zou liever werken om daarna tevreden te zijn met iets waarvoor ik heb moeten werken. Het zou mij ongelukkig maken als ik niet meer kan uitkijken naar dingen.

Mijn eerste barbiepop

Ik ben zeer blij dat ik vroeger een kind was vol fantasie. Ik speelde supergraag met barbiepoppen en met poppen, dit maakte mij vroeger gelukkig. Ik kon mij dan ook nooit vervelen. Ik zou niet graag een kind zijn dat zich iedere dag verveelde. Ook wonen we thuis op een boerderij, dus is er genoeg werk. Ik herinner me nog dat ik vroeger de hele zaterdag moest helpen kuisen met mama, dit vond ik super lastig. Vroeger werkte ik wel nauwkeurig, als ik de keuken moest opruimen was ik zeker al een uur bezig. Het maakte me dan wel gelukkig dat we de zaterdagavond ons mochten wassen in een net gekuiste badkamer en daarna konden kijken naar FC de kampioenen, ook was het zaterdag chipjesavond. Later wil ik mijn kinderen ook laten meewerken in het huishouden, om ze dan achteraf te belonen. Ik denk dat dit je meer gelukkig maakt, dan dat je zomaar alles zou krijgen.  


Mens en zingeving: welke wereldwijde sleutels zijn er tot geluk?

1. Accepteer wat je hebt
"We verspillen heel veel kostbare tijd door te zagen over de dingen die ons overkomen en staan daarbij niet stil bij de verloren tijd en moeite. Om gelukkig te zijn, moeten we genieten van wat we hebben".

2. Geniet van wat je doet
Gelukkige mensen doen waar ze van genieten en genieten van wat ze doen, zonder geld of glorie te willen.

3. Leef voor vandaag
Blijf niet rondspoken in het verleden, blijf niet hangen bij dingen die mis gingen. Droom tegelijkertijd ook niet voortdurend over een geïdealiseerde toekomst of maak je niet onnodig zorgen over dingen die nog niet gebeurd zijn.

4. Kies voor geluk
Je moet geen schrik hebben om even een stapje terug te zetten en je doelen opnieuw te evalueren. Stel je leven voor als een verhaal dat je kan herzien en redigeren naarmate het verder loopt. Deze flexibele aanpak heeft een gezonde brok positief denken nodig en een open geest want je moet bewust en actief kiezen voor geluk.

5. Koester je relaties
Een groot deel van ons geluk, krijgen we van andere mensen én door het ondersteunen van anderen. Vergeet daarom nooit dat terwijl anderen bijdragen aan jouw geluk, jij behoort tot 'de anderen' voor iemand anders!

6. Blijf een bezige bij
Wil je gelukkiger zijn? Probeer dan te bouwen aan een uitgaande, sociale persoonlijkheid. Aanvaard die uitnodiging voor een drankje en een hapje, sluit je aan bij een groepsactiviteit, ... De beste manier om te genieten van het leven is in het gezelschap van anderen

7. Stop met vergelijken
Jezelf vergelijken met anderen kan de voordelen van ambitie verbrotten en is enkel en alleen nuttig als je het doet vanuit de instelling iets te leren van die andere. Focus daarom liever op je eigen doelen en dromen en geniet ten volle van je ambitie en van wat je verwezenlijkt.

8. Blijf trouw aan jezelf
Gelukkige mensen zijn spontaan, naturel en oprecht, ze zeggen wat ze denken en voelen en zijn niet zo begaan met wat anderen van hen denken. Jezelf zijn bezorgt je namelijk een vrij en authentiek gevoel.

9. Schakel de kopzorgen uit
Neem jezelf vooral niet altijd te serieus. Gelukkige mensen proberen zich doorgaans zo min mogelijk zorgen te maken en erkennen dat zo wat 90 procent van hun zorgen toch nooit werkelijkheid wordt.

10. Organiseren
Gelukkige mensen organiseren en plannen namelijk meestal goed op voorhand omdat ze een (realistisch) doel voor ogen hebben. Je kan alleen bereiken wat je wilt als je op voorhand weet wat het eigenlijk is dat je wilt bereiken.

11. Wees een positieve denker
Emoties en slechte gevoelens opstapelen zorgt alleen maar voor psychologische onrust en fysiek ongemak. Gelukkige mensen luchten tijdig hun hart en werken aan het opbouwen van positieve gedachten. Optimist tot in de kist, zoals ze dat wel eens zeggen.

12. Waardeer geluk
De gelukkigste mensen waarderen daarom ook hun geluk en beseffen dat dit extra jaren aan hun leven geeft die ze voluit beleven!
Uit: The world book of Happiness (www.hln.be)


Wat maakt mij ongelukkig, welke 3 sleutels tot geluk pas ik niet altijd toe?

Leef voor vandaag!
Soms zou ik teveel kijken naar de ideale toekomst, als ik dit dan niet kan bereiken, stelt dit me teleur. Ook heb ik vaak angsten dat ik later ziek zal worden, dit maakt mij ongelukkig. Ik ben bang dat ik vroeg zal sterven. Ook ben ik bang om te scheiden of depressief te worden. Eigenlijk moet ik daar niet aan denken en genieten van dag op dag.

Stop met te vergelijken!
Door te vergelijken met anderen, voel ik me vaak ongelukkig. Ik ben niet meer bewust van mijn eigen talenten omdat ik dan vaak denk dat de talenten van een ander beter zijn. Dit zorgt som voor een minderwaardigheidsgevoel. Ook door facebook vergelijk ik soms, facebook maakt mensen niet altijd gelukkig (zie: http://eoswetenschap.eu/artikel/facebook-maakt-niet-gelukkig).

Wees een positief denker!

Soms heb ik angsten en werk ik er niet aan om dit om te zetten naar positieve gedachten. Ik blijf dan angstig bij die ene gedachte. Wel stapel ik nooit mijn gevoelens op en praat ik er wel over met anderen. 

Mens en zingeving: Stef Bos- Wat het ook is


We weten niet of God bestaat of wat hij is. Iedereen heeft er een andere interpretatie aan, maar toch betekend het liefde. God kan ook onzichtbaar zijn of onbereikbaar. God kan een wolk zijn of een ster,…

Als ik aan God denk, denk ik altijd dat hij ergens in de lucht zweeft (onzichtbaar) of in het heelal. Ik denk dat God alles weet van je en jou gevoelens. Toch vind ik het altijd vreemd waarom God je dan niet kan helpen. Daarom twijfel ik meer over het bestaan van een God.
Ik denk dat er misschien eerder engelen bestaan en engelen zijn mensen die reeds dood zijn en dat die engelen je dan proberen te beschermen en bij je zijn.

In het lied wordt veel het woord ‘misschien’ gebruikt, dit vind ik wel nodig. We kunnen niets met zekerheid zeggen over wie God is en of hij bestaat.

God kan ook een deeltje van liefde zijn in ieder mens, zo vormen alle mensen samen God.

Deze vergelijking kwam bij mij op bij het horen van het lied, ik vind dat je God ook zo kan interpreteren. Niet iedere mens is volledig zuiver perfect en bestaat volledig uit liefde. Iedereen heeft wel zijn mindere kantjes. Toch denk ik dat ieder mens liefde in zich heeft, misschien kan de mens dat gekregen hebben van God. Door alle deeltjes liefde in iedere mens te laten samensmelten, vormen de mensen God. Als mensen samenwerken voor een goed doel, vormen ze dan samen een groot deel van God. 

Mens en zingeving: wat als God één van ons was, wat zou ik hem dan vragen?

Aanleiding tot deze vraag: 
Als God één van ons was of als ik God zou ontmoeten, zou ik hem vragen waarom er zoveel mensen lijden. Als God veel macht heeft om de wereld te maken, waarom laat hij dan de ellende niet verdwijnen uit de wereld. 
Ook zou ik vragen aan God wat er gebeurt na de dood, dit is een vraag die wel veel angsten opwekt. Ook zou ik vragen aan God wat de zin van het leven is en hoe hij een goed mens ziet. Ik zou vragen aan God wat hij goed vind in de maatschappij en wat hij slecht vind. Ook is het interessant om aan God een vraag te stellen over het heelal (hoe lang is het heelal? Is er nog ander leven?,…). Ik zou ook vragen aan God hoe oud hij is en hoe hij ontstaan is (heeft hij ouders?,...).


Vele vragen die ik aan God zou stellen, zijn vragen waar ik zelf geen antwoord op weet. Die vragen maken me soms angstig en nieuwsgierig. Daarom zou ik zeker vragen stellen waar de mens geen duidelijk antwoord op weet. 

dinsdag 24 december 2013

Mens en zingeving: Laura omloop, zijn we alleen?


In dit liedje wordt er afgevraagd of er nog leven is buiten deze wereldbol. Ik vind het een wonder hoe het leven is ontstaan, het is ongelofelijk!

Ik vind het ook leuk dat we door de wetenschap veel te weten komen, vroeger dachten de mensen dat de wereld plat was en nu ontdekken we dat de wereld een bol is, tussen nog allemaal andere hemellichamen. Ik vraag me vaak af, hoe groot het heelal is en of het ooit stopt. Ik denk dat we daar nooit een antwoord op zullen krijgen.

Ook is het moeilijk om te weten of er nog ergens leven is op een andere planeet. Ik denk dat de kans er wel is, maar dat je het dan niet kan vergelijken met het leven op aarde. Ik vind het soms beangstigend om te zien hoe klein de aarde wel is tegenover andere hemellichamen. Als ik dan nog eens nadenk over hoe klein ik wel ben, ben ik bijna niets. Ik vind het dan verbazingwekkend hoe iedereen toch een eigen karakter heeft, een eigen uiterlijk,… Soms vraag ik me af of er iemand op de wereldbol loopt die heel goed op me lijkt. Ik vind het uniek hoe iedereen zo verschilt. Ik denk dan ook dat het heelal te goed in elkaar zit, om ontworpen te zijn door een ontwerper. Ik denk dat dit door evolutie komt.

Ook vraag ik me vaak af, wie ik was voor dit leven, of voor de aarde ontstond. Ik kan mij niet inbeelden dat ik niets kan voelen, denken. Ik denk dat dit een beetje was zoals slapen of flauwvallen, dan kan je ook niet bewust nadenken en voelen.

Ook wordt er in het liedje afgevraagd of er nog iemand is die je begrijpt en die meeleeft. Ik denk dat als we kritisch moeten nadenken, dat er waarschijnlijk geen God bestaat.
Soms bid ik wel eens, dat is om te bedanken dat ik leef of om hulp te vragen. Bidden doe ik voor de zekerheid, stel dat er toch een God is… 
Ook bid ik, omdat ik de waarheid niet durf te zien. Het is ook niet bewezen dat er geen God is. Soms vind ik geloof nodig om je te troosten. Ik zou het heel erg vinden als er niets na de dood is. Daarom geloof ik nog dat er iets kan na de dood zijn.

Ook denk ik vaak dat mensen die gestorven zijn, als geesten vliegen rond de wereld, dit stelt me gerust. Ik heb gehoord van iemand dat een waarzegster de dode kan zien en helemaal correct kan beschrijven. Dit vind ik zeer speciaal, maar het heeft me toch hoop en maakt me minder bang. Ik hoop dat mensen die dood zijn, nog geesten blijven. 

In het liedje wordt er afgevraagd of er nog iemand is die je begrijpt en meeleeft, ik denk dat dat dan de geesten zijn. Ook hoop ik dat je dan als geest nog contact kan hebben met mensen die je liefhad.


Ook hoor je vaak verhalen van mensen die bijna dood waren, die dan vertellen dat ze gestorven vrienden/familie zien. Ik denk niet dat dit illusie is, maar dat dit ook echt is. Deze verhalen zorgen ook voor troost en hoop.