dinsdag 5 november 2013

Mens en samenleving: 'Arm Vlaanderen'

Link naar filmpje:

In deze film wordt duidelijk gemaakt dat er in Vlaanderen veel mensen zijn die arm zijn, 1 op de 10 Vlaamse kinderen groeien op in armoede. In dit filmpje zorgen ouders goed voor hun kinderen en leven de ouders voor hun kinderen, dit vind ik goed. Kinderen moeten later een betere toekomst hebben dan hun ouders. Dit is niet eenvoudig, het is moeilijk om uit de vicieuze cirkel te raken. Mensen die arm zijn hebben het moeilijk om studies te betalen voor hun kinderen, hierdoor kan het kind ook geen betere toekomst hebben.
 De samenleving moet deze kinderen helpen, de rechten van het kind worden nog niet voldoende in praktijk gebracht. Ook heeft de samenleving er gevolgen aan, bijvoorbeeld: criminaliteit.

Geen band met omgevingscirkels is de oorzaak van criminaliteit.

Kinderen die arm zijn zullen zich minder goed in hun vel voelen, omdat ze weten dat ze anders zijn. In Vlaanderen beseffen de kinderen dat nog meer, doordat vele kinderen rijker zijn. Kinderen zullen ook een lager zelfbeeld hebben, ze kunnen hun talenten niet ontdekken. Ook hun zelfrespect verdwijnt.

Ook zullen ze minder vrienden hebben, de kansarme kinderen durven geen vrienden uitnodigen omdat ze zich schamen voor hun thuisomgeving. Ook kunnen ze niet meepraten over de technologische snufjes. Hierdoor leren ze niet omgaan mat anderen en hebben ze er geen hechte band mee. Gelukkig hebben de kinderen in het filmpje een hechte band met hun ouders.

Ook hebben de kinderen niet veel materiaal om mee te spelen. Ze hebben weinig ‘banden’ met waardevolle voorwerpen. Zo kunnen ze soms respectvol zijn tegenover materiaal. 

Doordat ouders de school niet kunnen betalen hebben ze een minder goede plaats in de samenleving. Ze zullen geen toekomst krijgen die ze eigenlijk verdienen. In de samenleving krijgen die kinderen weinig kansen. Kansarme kinderen zullen zich ook niet verbonden voelen met groepen omdat ze een jeugdbeweging niet kunnen betalen. Ze leren niet functioneren in de maatschappij. Als ze werkloos zijn weten ze niet wat werken is en hebben ze ook minder respect voor het werk van andere.

Ze komen niet in contact met de wereld omdat ze geen geld hebben om de wereld te ontdekken.

De kinderen zijn met niets verbonden, ze hebben met geen enkele omgevingscirkel echt een verbinding. Hierdoor kunnen kinderen crimineel gedrag vertonen en dit is ook een nadeel van de samenleving van tegenwoordig. 

Gelukkig worden in het filmpje de kinderen goed verzorgt voor de ouders. De ouders willen voorkomen dat hun kinderen in een slechte omgeving terecht komen en tonen het goede voorbeeld. Jammer genoeg is het zeer moeilijk om uit de vicieuze cirkel te raken en soms onrealistisch. Ik vind dat de samenleving er moet voorzorgen dat kinderen een band krijgen met de omgevingscirkels. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten