zaterdag 9 november 2013

Mens en samenleving: artikels die aansluiten bij artikel van Paul Verheaghe


bron: Het Nieuwsblad, 10/10/13



Inhoud artikel: dit artikel gaat over jongeren die aan sport doen, drinken veel. Dit komt door de sociale druk, de individuele druk en omdat de ouders ook pinten drinken (het is maatschappelijk aanvaard).

Tegenwoordig is er enorm veel druk, als je niet meedoet met je vrienden wordt je anders bekeken. Als je niet doet wat de anderen ook doen, is het niet goed. Vele mensen hebben faalangst door de omgeving, ze durven niet zijn wie ze willen zijn. De samenleving wil dat iedereen ideaal is, als je dan geen pint zou drinken zou dit abnormaal zijn. De omgeving legt nadruk op wat je durft, als je niets durft is dit soms niet ervaart. De oorzaak dat mensen beginnen aan alcohol en roken is door de groepsdruk. Door te doen wat de groep doet, heb je meer vrienden,want je hoort er bij. In de samenleving is het belangrijk om populair te zijn, wie niet populair is heeft niet veel te zeggen. Ook gebruiken mensen alcohol om weg te vluchten van de maatschappij. Dit komt doordat de maatschappij te veel nadruk legt op wat iemand niet kan, er wordt ook te veel verwacht van mensen. 



bron: Het Nieuwsblad, 5/10/13



Inhoud artikel: het artikel gaat over een dame die een burn-out heeft gehad. Dit komt doordat ze te perfectionistisch was en geen nee durfde zeggen. Ook wou ze altijd de beste zijn en was veeleisend. Haar collega's wouden dit ook en de werkdruk lag hoog, er was sprake van veel stress. Iedereen wil succes en collega's worden eerder concurrenten. 

Ik herken mezelf wel in deze persoon. Zelf ben ik ook redelijk perfectionistisch en wil ik vaak de beste zijn. Dit is niet goed voor mezelf en het bezorgt veel stress. Het komt ook door de maatschappij, tegenwoordig is succes zeer belangrijk. Zelf zal ik moeten wat meer relativeren om te voorkomen dat ik tot het uiterste ga en ook een burn-out krijg. Ook schamen mensen zich ervoor als ze een burn-out hebben, het is een schande dat je even depressief bent. Vele mensen voelen zich dan een mislukkeling, terwijl dit wel normaal is als er zo veel druk op je schouders legt. 

bron: Het Nieuwsblad, 11/10/13



Inhoud artikel: Erika Van Tielen kon maar nipt burn-out vermijden. Ze zegt dat ze veel twijfels en onzekerheid had over haar zelf. Dit kwam doordat ze te weinig feedback kreeg op het werk. 

Ik vind dat mensen meer complimenten moeten geven aan anderen. Tegenwoordig zeggen mensen enkel wat je niet goed doet en niet wat je goed doet. Zo raken mensen onzeker en geloven ze niet meer in hunzelf. Ik vind dat er meer complimenten moeten gegeven worden dan negatieve bemerkingen. Ik denk dat je hoe meer negatieve opmerkingen je krijgt, hoe minder gemotiveerd je bent. 


bron: Kerk en Leven, 9/10/13








Inhoud artikel: we wonen in het meest welvarende land maar klagen massaal over stress. 30 procent klaagt over stress op het werk. Dit zorgt voor minder prestaties, gebrek aan motivatie en psychosomatische klachten en ziekten. 15 procent heeft in zijn leven te maken met een burn-out. We zeggen allemaal dat rijkdom niet gelukkig maakt, ook alle religies en levensbeschouwingen herinneren ons daar voortdurend aan. Geld is een middel om andere waarden te realiseren, maar dit zorgt niet voor een gelukkig leven. We willen zoveel mogelijk en alles moet perfect zijn. Tot dat we beseffen dat iets niet overeen komt met de belangrijke waarden van het leven. We hebben meer dan wat we moeten hebben (overvloed), maar het zorgt toch voor ontevreden gevoel (onbehagen).

Het artikel heeft helemaal gelijk. We vinden allemaal dat rijkdom ons niet gelukkig maakt, maar toch zorgt het hebben van geld voor veel stress. Wie meer geld heeft is beter dan wie minder geld heeft, zo denken mensen vaak tegenwoordig. We willen veel geld hebben om populair te zijn, toch is dit niet het belangrijkste. De belangrijkste waarde in het leven is voor mij niet populair zijn, maar echte vrienden hebben waar je op kan rekenen. In de samenleving moet alles perfect zijn, er wordt te veel verwacht van mensen. We moeten terug de belangrijke waarden onder ogen zien die ons gelukkig maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten