zaterdag 9 november 2013

Mens en samenleving: liedje, same love


Betekenis van liedje:
Dit is geen letterlijke vertaling, omdat die niet de echte boodschap kan weergeven. Deze tekst brengt de boodschap van 'Same Love' over. 
Strofe 1
In de lagere school dacht hij dat hij homo was, omdat hij kon tekenen, zijn kamer was altijd net en zijn oom was homo. Hij vertelde het zijn moeder, maar die ging er tegenin: hij had altijd al van meisjes gehouden. Daar had ze een punt, vond hij. Toen begon hij na te denken over de talrijke stereotypen die bestaan over mensen die van hetzelfde geslacht houden. Sommigen denken God te zijn: door alles te herbedraden, of met een portie religie zullen ze weer 'genezen'. Hij vindt het jammer dat het dappere Amerika bang is van iets onbekend. Dat, terwijl de Bijbel vertelt dat God al zijn kinderen even graag ziet. 
Refrein
Veranderen gaat niet, zelfs als ze het proberen of zelfs als ze zelf willen. Liefde houdt je warm. 
Strofe 2
Hip-hop lijkt homo's wel te haten: 'dat is zó homo' kan je dagelijks lezen bij YouTube-commentaren. Worden we gevoelloos aan wat we zeggen? Waarom zouden we anders elkaar vanachter het toetsenbord 'flikkers' noemen? Homo is synoniem voor minder goed, geworteld in haat die ook godsdienstoorlogen veroorzaakte. Maar iedereen verdient toch mensenrechten! Vroeger heeft hij in de kerk geleerd dat als je haat predikt, die woorden niet gezalfd blijven. Geldt het nog? Nu komt niemand meer voor een ander op, blijft men stemloos, laat men mensen die mensonwaardig behandeld worden stikken. Hij zegt dat misschien ook hij zo zou zijn, maar toch steunt hij de voorgaande boodschap. 
Refrein
Veranderen gaat niet, zelfs als ze het proberen of zelfs als ze zelf willen. Liefde houdt je warm. 
Strofe 3
We moeten door, verder, negeren de oorzaak tot alles opgelost is. In de wereld zouden sommigen liever sterven dan zichzelf zijn, en dat gaat geen enkel certificaat oplossen, al is het wel een begin. Maar hij vindt dat een wet niemand veranderen kan, dat moet je namelijk zelf doen. 
Refrein
Veranderen gaat niet, zelfs als ze het proberen of zelfs als ze zelf willen. Liefde houdt je warm. 
Liefde is geduldig en vriendelijk. 

Tegenwoordig is er geen echte homogene cultuur meer, niet iedereen is bijvoorbeeld christen. Iedereen kan zelf zijn identiteit vormen en een eigen stijl ontwikkelen. Je kan zelf keuzes maken en je bent niet meer afhankelijk van het geloof.Zo zijn er nu meer mensen homo. Vroeger durfden mensen daar niet voor uitkomen, het was een echt taboe. Dit taboe begint te verdwijnen en het wordt meer en meer maatschappelijk aanvaard. Dit vind het goed, ik vind dat iedereen mag kiezen van wie hij/zij houdt, zolang ze maar gelukkig zijn!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten