vrijdag 15 november 2013

Mens en samenleving: Rijnlands model versus Angelsaksich model

Ik vind het Rijnlands model beter dan het Angelsaksisch model. Het Angelsaksisch model focust zich alleen maar op geld, een mens is geen mens meer, maar een productiefactor. Het Rijnlands model focust zich ook op andere waarden, zoals milieu, geluk,… De focus op enkel winst moet verdwijnen en er moet weer meer aandacht zijn voor andere factoren zoals werkplezier, kwaliteit van het product,…

Ook is in het Rijnlands model is blijvende samenwerking belangrijk. Doordat de baas van een Rijnlands bedrijf rekening houd met de werknemers zullen er minder snel besluiten genomen worden. Dit is een nadeel. Er hangen nog nadelen aan, maar toch vind ik dat de focus op geld moet verdwijnen.  Wat wel een voordeel is van het Angelsaksisch model is dat er veel vernieuwing is. In het Rijnlands model zullen ze bedrijven die niet goed functioneren helpen om overeind te blijven, dit zorgt voor geen vernieuwing. Het is ingewikkeld om een oplossing te vinden die zorgt dat de economie blijft draaien en werknemers gelukkig zijn en er solidariteit is.


Ik vind dat we toch moeten een oplossing vinden op werkveld, zodat werknemers gelukkig zijn. Dat er wordt aandacht besteed aan voldoening van iedere werknemer en plezier. Zonder vorm van jaloezie. Dit moet ook beginnen met jezelf, vind ik. Als we sneller zouden een compliment geven aan een collega, zou die sneller voldoening hebben. Als we niet egoïstisch zouden zijn en altijd de beste willen zijn, zou er meer plezier zijn op het werk. 

Om info over het Angelsaksisch model en het Rijnlands model te weten, klik dan hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten