vrijdag 15 november 2013

Mens en samenleving: Martin Luther King

Ik vind het goed dat Martin Luther King streeft naar gelijkheid. Die is er nu nog altijd niet, er is nog altijd racisme. Martin Luther King hoopt dat er ooit gelijkheid zal zijn.Martin Luther King wil gelijkheid bereiken door vrijheid van geloof, cultuur,... toe te staan. Hij wil dat er respect is voor elkaar. Ik vind dat respect nog altijd niet bereikt is als het gaat over geloof en cultuur. Er zijn nog vaak godsdienstoorlogen. Volgens mij kan volledige gelijkheid nooit bereikt worden. Op het werkveld alleen al voelt de ene zich soms beter dan de ander. 
In onderwijs vind ik dat we kinderen moeten leren dat iedereen anders is en dat we moeten leren omgaan met die verschillen. Als we kinderen dit van kleins af leren, zullen die kinderen volgens mij later meer respect hebben voor iemand die 'anders' is.

Mens en samenleving: Rijnlands model versus Angelsaksich model

Ik vind het Rijnlands model beter dan het Angelsaksisch model. Het Angelsaksisch model focust zich alleen maar op geld, een mens is geen mens meer, maar een productiefactor. Het Rijnlands model focust zich ook op andere waarden, zoals milieu, geluk,… De focus op enkel winst moet verdwijnen en er moet weer meer aandacht zijn voor andere factoren zoals werkplezier, kwaliteit van het product,…

Ook is in het Rijnlands model is blijvende samenwerking belangrijk. Doordat de baas van een Rijnlands bedrijf rekening houd met de werknemers zullen er minder snel besluiten genomen worden. Dit is een nadeel. Er hangen nog nadelen aan, maar toch vind ik dat de focus op geld moet verdwijnen.  Wat wel een voordeel is van het Angelsaksisch model is dat er veel vernieuwing is. In het Rijnlands model zullen ze bedrijven die niet goed functioneren helpen om overeind te blijven, dit zorgt voor geen vernieuwing. Het is ingewikkeld om een oplossing te vinden die zorgt dat de economie blijft draaien en werknemers gelukkig zijn en er solidariteit is.


Ik vind dat we toch moeten een oplossing vinden op werkveld, zodat werknemers gelukkig zijn. Dat er wordt aandacht besteed aan voldoening van iedere werknemer en plezier. Zonder vorm van jaloezie. Dit moet ook beginnen met jezelf, vind ik. Als we sneller zouden een compliment geven aan een collega, zou die sneller voldoening hebben. Als we niet egoïstisch zouden zijn en altijd de beste willen zijn, zou er meer plezier zijn op het werk. 

Om info over het Angelsaksisch model en het Rijnlands model te weten, klik dan hier.

zaterdag 9 november 2013

Mens en samenleving: spreuken van Bond zonder Naam

Bond zonder Naam wil waarden opnieuw in het centrum van de maatschappij brengen. Dit vind ik goed. Nu draait het  te veel om geld en economie. Deze spreuken doen me nadenken over de maatschappij. 
Tegenwoordig is er veel sprake van stereotypering. Iemand van het buitenland is onmiddellijk slecht. Iemand die homo is, gedraagt zich als een meisje,... We moeten afstappen van deze vooroordelen, om zo op de juiste manier te kunnen handelen in de maatschappij. 


In de samenleving is bezit zeer belangrijk. Hoe meer je hebt, hoe populairder je bent en hoe meer aanvaard in de maatschappij. Dit is fout, we moeten leren dat wie je bent, belangrijker is dan wat je hebt.



In de samenleving worden mensen egoïstischer. Ze maken gebruik van anderen om zelf voordeel te hebben. Ook wordt er veel gepest op het werk, als iemand niet goed presteert is die persoon onmiddellijk een mislukkeling. We moeten solidair zijn. Ook moeten we meer complimenten geven aan elkaar. Zo maken we elkaar gelukkig in plaats dan altijd op het negatieve te kijken.

Mensen zien rijkdom soms onbewust als werk en geld. Hoe meer geld je hebt, hoe populairder je bent. Dit is niet belangrijk in het leven, het belangrijkste is dat je belang hecht aan echte waarden, zoals vriendschap, liefde,... Iedereen weet best wel dat dit de belangrijkste waarden zijn, ze worden vergeten doordat de maatschappij druk legt op presteren.

Mens en samenleving: liedje, same love


Betekenis van liedje:
Dit is geen letterlijke vertaling, omdat die niet de echte boodschap kan weergeven. Deze tekst brengt de boodschap van 'Same Love' over. 
Strofe 1
In de lagere school dacht hij dat hij homo was, omdat hij kon tekenen, zijn kamer was altijd net en zijn oom was homo. Hij vertelde het zijn moeder, maar die ging er tegenin: hij had altijd al van meisjes gehouden. Daar had ze een punt, vond hij. Toen begon hij na te denken over de talrijke stereotypen die bestaan over mensen die van hetzelfde geslacht houden. Sommigen denken God te zijn: door alles te herbedraden, of met een portie religie zullen ze weer 'genezen'. Hij vindt het jammer dat het dappere Amerika bang is van iets onbekend. Dat, terwijl de Bijbel vertelt dat God al zijn kinderen even graag ziet. 
Refrein
Veranderen gaat niet, zelfs als ze het proberen of zelfs als ze zelf willen. Liefde houdt je warm. 
Strofe 2
Hip-hop lijkt homo's wel te haten: 'dat is zó homo' kan je dagelijks lezen bij YouTube-commentaren. Worden we gevoelloos aan wat we zeggen? Waarom zouden we anders elkaar vanachter het toetsenbord 'flikkers' noemen? Homo is synoniem voor minder goed, geworteld in haat die ook godsdienstoorlogen veroorzaakte. Maar iedereen verdient toch mensenrechten! Vroeger heeft hij in de kerk geleerd dat als je haat predikt, die woorden niet gezalfd blijven. Geldt het nog? Nu komt niemand meer voor een ander op, blijft men stemloos, laat men mensen die mensonwaardig behandeld worden stikken. Hij zegt dat misschien ook hij zo zou zijn, maar toch steunt hij de voorgaande boodschap. 
Refrein
Veranderen gaat niet, zelfs als ze het proberen of zelfs als ze zelf willen. Liefde houdt je warm. 
Strofe 3
We moeten door, verder, negeren de oorzaak tot alles opgelost is. In de wereld zouden sommigen liever sterven dan zichzelf zijn, en dat gaat geen enkel certificaat oplossen, al is het wel een begin. Maar hij vindt dat een wet niemand veranderen kan, dat moet je namelijk zelf doen. 
Refrein
Veranderen gaat niet, zelfs als ze het proberen of zelfs als ze zelf willen. Liefde houdt je warm. 
Liefde is geduldig en vriendelijk. 

Tegenwoordig is er geen echte homogene cultuur meer, niet iedereen is bijvoorbeeld christen. Iedereen kan zelf zijn identiteit vormen en een eigen stijl ontwikkelen. Je kan zelf keuzes maken en je bent niet meer afhankelijk van het geloof.Zo zijn er nu meer mensen homo. Vroeger durfden mensen daar niet voor uitkomen, het was een echt taboe. Dit taboe begint te verdwijnen en het wordt meer en meer maatschappelijk aanvaard. Dit vind het goed, ik vind dat iedereen mag kiezen van wie hij/zij houdt, zolang ze maar gelukkig zijn!

Mens en samenleving: artikels die aansluiten bij artikel van Paul Verheaghe


bron: Het Nieuwsblad, 10/10/13



Inhoud artikel: dit artikel gaat over jongeren die aan sport doen, drinken veel. Dit komt door de sociale druk, de individuele druk en omdat de ouders ook pinten drinken (het is maatschappelijk aanvaard).

Tegenwoordig is er enorm veel druk, als je niet meedoet met je vrienden wordt je anders bekeken. Als je niet doet wat de anderen ook doen, is het niet goed. Vele mensen hebben faalangst door de omgeving, ze durven niet zijn wie ze willen zijn. De samenleving wil dat iedereen ideaal is, als je dan geen pint zou drinken zou dit abnormaal zijn. De omgeving legt nadruk op wat je durft, als je niets durft is dit soms niet ervaart. De oorzaak dat mensen beginnen aan alcohol en roken is door de groepsdruk. Door te doen wat de groep doet, heb je meer vrienden,want je hoort er bij. In de samenleving is het belangrijk om populair te zijn, wie niet populair is heeft niet veel te zeggen. Ook gebruiken mensen alcohol om weg te vluchten van de maatschappij. Dit komt doordat de maatschappij te veel nadruk legt op wat iemand niet kan, er wordt ook te veel verwacht van mensen. 



bron: Het Nieuwsblad, 5/10/13



Inhoud artikel: het artikel gaat over een dame die een burn-out heeft gehad. Dit komt doordat ze te perfectionistisch was en geen nee durfde zeggen. Ook wou ze altijd de beste zijn en was veeleisend. Haar collega's wouden dit ook en de werkdruk lag hoog, er was sprake van veel stress. Iedereen wil succes en collega's worden eerder concurrenten. 

Ik herken mezelf wel in deze persoon. Zelf ben ik ook redelijk perfectionistisch en wil ik vaak de beste zijn. Dit is niet goed voor mezelf en het bezorgt veel stress. Het komt ook door de maatschappij, tegenwoordig is succes zeer belangrijk. Zelf zal ik moeten wat meer relativeren om te voorkomen dat ik tot het uiterste ga en ook een burn-out krijg. Ook schamen mensen zich ervoor als ze een burn-out hebben, het is een schande dat je even depressief bent. Vele mensen voelen zich dan een mislukkeling, terwijl dit wel normaal is als er zo veel druk op je schouders legt. 

bron: Het Nieuwsblad, 11/10/13



Inhoud artikel: Erika Van Tielen kon maar nipt burn-out vermijden. Ze zegt dat ze veel twijfels en onzekerheid had over haar zelf. Dit kwam doordat ze te weinig feedback kreeg op het werk. 

Ik vind dat mensen meer complimenten moeten geven aan anderen. Tegenwoordig zeggen mensen enkel wat je niet goed doet en niet wat je goed doet. Zo raken mensen onzeker en geloven ze niet meer in hunzelf. Ik vind dat er meer complimenten moeten gegeven worden dan negatieve bemerkingen. Ik denk dat je hoe meer negatieve opmerkingen je krijgt, hoe minder gemotiveerd je bent. 


bron: Kerk en Leven, 9/10/13








Inhoud artikel: we wonen in het meest welvarende land maar klagen massaal over stress. 30 procent klaagt over stress op het werk. Dit zorgt voor minder prestaties, gebrek aan motivatie en psychosomatische klachten en ziekten. 15 procent heeft in zijn leven te maken met een burn-out. We zeggen allemaal dat rijkdom niet gelukkig maakt, ook alle religies en levensbeschouwingen herinneren ons daar voortdurend aan. Geld is een middel om andere waarden te realiseren, maar dit zorgt niet voor een gelukkig leven. We willen zoveel mogelijk en alles moet perfect zijn. Tot dat we beseffen dat iets niet overeen komt met de belangrijke waarden van het leven. We hebben meer dan wat we moeten hebben (overvloed), maar het zorgt toch voor ontevreden gevoel (onbehagen).

Het artikel heeft helemaal gelijk. We vinden allemaal dat rijkdom ons niet gelukkig maakt, maar toch zorgt het hebben van geld voor veel stress. Wie meer geld heeft is beter dan wie minder geld heeft, zo denken mensen vaak tegenwoordig. We willen veel geld hebben om populair te zijn, toch is dit niet het belangrijkste. De belangrijkste waarde in het leven is voor mij niet populair zijn, maar echte vrienden hebben waar je op kan rekenen. In de samenleving moet alles perfect zijn, er wordt te veel verwacht van mensen. We moeten terug de belangrijke waarden onder ogen zien die ons gelukkig maken.

Mens en samenleving: krantenkoppen over de multiculturele samenleving

bron: Het Nieuwsblad, 26/10/13



Inhoud artikel: het artikel gaat over discriminatie in België. In België worden de geïntegreerde allochtonen het vaakst gediscrimineerd. Vooral op het openbaar vervoer, op school, tijdens het solliciteren en op hun werkplek voelen de allochtonen zich gediscrimineerd. Marokkanen zijn de minst geliefde minderheidsgroep in ogen van de autochtone bevolking. Vroeger dachten we dat als de allochtonen bijbenen, als ze op de sociale ladder klimmen en zich met autochtone Vlamingen mengen, zal er geen discriminatie meer zijn, maar dit is dus verkeerd gedacht.

Ik vind dat autochtonen die zich aanpassen in de samenleving en niet blijven hangen in hun oorspronkelijke gemeenschap welkom zijn in ons land. Wel vind ik dat die personen hun geloof mogen behouden, maar wij bijvoorbeeld niet in elke gemeente een moskeeën moeten bouwen voor hen. Ik vind dat onze cultuur moet blijvend overheersen. Tegenwoordig leven we in een pluralistische maatschappij en dit maakt het niet altijd gemakkelijk, maar we moeten leren omgaan met elkaar en respect tonen voor elkaar. De stereotypering moet wegvallen, mensen van het sommige landen worden altijd gezien als 'criminelen', terwijl dit meestal niet zo is.



bron: Het Nieuwsblad,29/10/13



Inhoud artikel: Nergens in Europa worden mensen met buitenlandse roots zo sterk benadeeld op de jobmarkt als in België. In ons land was vorig jaar geen twee derde van de mensen buiten de EU actief op de arbeidsmarkt. Dit komt doordat er werk verdwijnt in sectoren waar migranten vaak werken. Ook is er nog altijd een blijvende discriminatie. Bij werkgevers blijft het vooroordeel dat mensen met buitenlandse roots minder goede arbeidskrachten zijn. Ook zijn de werkgevers zeer streng op de taal.

Ik vind dat we ons meer moeten leren aanpassen en niet meer mogen discrimineren. We moeten leren omgaan met mensen uit een ander land, want in de toekomst zal dit ook zo blijven. Ook moeten we mensen van het buitenland de kans geven om zich te bewijzen op werkvlak. We hebben te veel vooroordelen en door die mensen een kans te geven kunnen die vooroordelen wegvallen. Ik vind het wel belangrijk dat buitenlanders de taal van het land beheersen. Ik vind het goed dat buitenlanders wel de kans krijgen om zich aan te passen door gratis taalcursussen te volgen,ze moeten de kans krijgen om zich te integreren.

donderdag 7 november 2013

Mens en samenleving: mijn mening over enkele doelstellingen van KMS

Bron: www.kms.be
 Interlevensbeschouwelijk werken 
Mensen, met hun verschillende levensbeschouwelijke en culturele identiteiten , als ingezetenen of inwijkelingen, moeten samen toekomst kunnen maken in de feitelijke multiculturele en –multireligieuze/multilevensbeschouwelijke samenleving. Culturele en levensbeschouwelijke diversiteit is een grote troefkaart voor Vlaanderen en daagt uit tot een interactie en samenwerking voor de kleine en grote vraagstukken waarvoor burgers en instellingen staan. 

Ik vind dat de multiculturele samenleving in Vlaanderen niet echt een troef is van Vlaanderen. Het is goed dat we leren omgaan met anderen doordat er andere culturen zijn, maar soms is er te weinig respect voor elkaar. Soms is er in Vlaanderen spraak van criminaliteit en dit is vaak omdat jongeren uit een ander land vaak niet goed opgevangen worden. Dit is geen positief punt. Ik vind dat jongeren uit een ander land beter moeten opgevangen in Vlaanderen. Dan pas is het een troef in Vlaanderen dat we verschillende culturen hebben en kunnen omgaan met elkaar.


Individuen en (cultuur)gemeenschappen, die deel uitmaken van de samenleving, dragen een basisverantwoordelijkheid in de opbouw ervan. Nieuwkomers worden niet beschouwd als hulpbehoevende en aan te passen mensen, maar als personen die de potentiële rijkdom hebben om mee vorm en inhoud te geven aan de samenleving.

Ik vind dat nieuwkomers wel moeten beschouwd worden als hulpbehoevende. De personen hebben hulp nodig om hier te functioneren in een andere samenleving (taal,…). De mensen moeten de kans krijgen om zich ook leren aanpassen. Ik vind dat nieuwkomers niet het recht hebben om de hele samenleving te veranderen. Ik vind dat nieuwkomers wel hun eigen geloof en tradities mogen behouden. Maar ze moeten ook kennis maken met mensen uit onze samenleving en ook omgekeerd. We moeten tot een overeenkomst komen die er nu nog altijd niet is. Ik zou het leuk vinden moesten er in de gemeente activiteiten zijn om kennis te maken met mensen in de gemeente van een andere cultuur. De mensen worden te veel afgezonderd en krijgen de kans niet om kennis te maken met onze samenleven, onze persoonlijkheid.


De intercreatieve samenlevingsopbouw wordt mogelijk gemaakt door het perspectief van de mensenrechten, de rechtvaardige maatschappelijke verhoudingen en een toestand van duurzame vrede. KMS erkent het recht op culturele en levensbeschouwelijke eigenheid van de (cultuur)groepen/gemeenschappen en de individuen die er deel van uitmaken, vanuit de nood aan samenwerking en met het oog op het welzijn van iedereen. De identiteitsontwikkeling moet in relatie staan tot een actieve uitwisseling in diversiteit. 

Mensen van een ander land moeten respect krijgen van de inwoners, doordat ze zich ook wat aanpassen. Ik vind dat de mensen wel het recht hebben op een eigen geloof en dit toe te passen, maar ze mogen anderen in de samenleving niet dwingen om daar ook in te geloven. Iedereen moet de kans krijgen om te ontwikkelen volgens een eigen identiteit.


Een intercreatieve aanpak inzake de interreligieuze en interlevensbeschouwelijke dialoog kan niet worden opgelegd. De burgerlijke overheid heeft echter wel de verantwoordelijkheid om hiervoor de gunstige voorwaarden te scheppen. Zij kan die aanpak ook concreet omzetten in de eigen bestuurscultuur. Het middenveld, de educatieve centra en het onderwijs, hebben een maatschappelijke verantwoordelijkheid om deze kwestie met beide handen vast te pakken en op de prioritaire agenda te zetten. Burgers mogen worden opgeroepen actief te participeren aan een intercultureel, interlevensbeschouwelijk en interreligieus aanbod.

In het kleuteronderwijs vind ik het belangrijk dat de kleuterleidster de kinderen de taal aanleert. Kinderen uit het buitenland moeten kleuteronderwijs verplicht volgen voor het eerste leerjaar. Kinderen die de taal niet kunnen beheersen moeten verplicht naar de kleuterschool vind ik, om kennis te maken met de Nederlandse taal. Via onderwijs kan je kinderen van kindsaf leren kennis maken met andere culturen. Ik vind het belangrijk als leerkracht dat je niet racistisch bent want dat is niet goed.


dinsdag 5 november 2013

Mens en samenleving: 'Arm Vlaanderen'

Link naar filmpje:

In deze film wordt duidelijk gemaakt dat er in Vlaanderen veel mensen zijn die arm zijn, 1 op de 10 Vlaamse kinderen groeien op in armoede. In dit filmpje zorgen ouders goed voor hun kinderen en leven de ouders voor hun kinderen, dit vind ik goed. Kinderen moeten later een betere toekomst hebben dan hun ouders. Dit is niet eenvoudig, het is moeilijk om uit de vicieuze cirkel te raken. Mensen die arm zijn hebben het moeilijk om studies te betalen voor hun kinderen, hierdoor kan het kind ook geen betere toekomst hebben.
 De samenleving moet deze kinderen helpen, de rechten van het kind worden nog niet voldoende in praktijk gebracht. Ook heeft de samenleving er gevolgen aan, bijvoorbeeld: criminaliteit.

Geen band met omgevingscirkels is de oorzaak van criminaliteit.

Kinderen die arm zijn zullen zich minder goed in hun vel voelen, omdat ze weten dat ze anders zijn. In Vlaanderen beseffen de kinderen dat nog meer, doordat vele kinderen rijker zijn. Kinderen zullen ook een lager zelfbeeld hebben, ze kunnen hun talenten niet ontdekken. Ook hun zelfrespect verdwijnt.

Ook zullen ze minder vrienden hebben, de kansarme kinderen durven geen vrienden uitnodigen omdat ze zich schamen voor hun thuisomgeving. Ook kunnen ze niet meepraten over de technologische snufjes. Hierdoor leren ze niet omgaan mat anderen en hebben ze er geen hechte band mee. Gelukkig hebben de kinderen in het filmpje een hechte band met hun ouders.

Ook hebben de kinderen niet veel materiaal om mee te spelen. Ze hebben weinig ‘banden’ met waardevolle voorwerpen. Zo kunnen ze soms respectvol zijn tegenover materiaal. 

Doordat ouders de school niet kunnen betalen hebben ze een minder goede plaats in de samenleving. Ze zullen geen toekomst krijgen die ze eigenlijk verdienen. In de samenleving krijgen die kinderen weinig kansen. Kansarme kinderen zullen zich ook niet verbonden voelen met groepen omdat ze een jeugdbeweging niet kunnen betalen. Ze leren niet functioneren in de maatschappij. Als ze werkloos zijn weten ze niet wat werken is en hebben ze ook minder respect voor het werk van andere.

Ze komen niet in contact met de wereld omdat ze geen geld hebben om de wereld te ontdekken.

De kinderen zijn met niets verbonden, ze hebben met geen enkele omgevingscirkel echt een verbinding. Hierdoor kunnen kinderen crimineel gedrag vertonen en dit is ook een nadeel van de samenleving van tegenwoordig. 

Gelukkig worden in het filmpje de kinderen goed verzorgt voor de ouders. De ouders willen voorkomen dat hun kinderen in een slechte omgeving terecht komen en tonen het goede voorbeeld. Jammer genoeg is het zeer moeilijk om uit de vicieuze cirkel te raken en soms onrealistisch. Ik vind dat de samenleving er moet voorzorgen dat kinderen een band krijgen met de omgevingscirkels.