zaterdag 26 oktober 2013

Mens en zingeving, symboliek van de bijbel

Bekijk eerst het filmpje, het filmpje gaat over kinderarbeid in een steengroeve.De christenen vinden dat ze de armen moeten helpen, zo staat het ook in de bijbel.
Klik hier om het filmpje te bekijken

Je kan alles vragen aan God, wat zou jij vragen aan God? Ik heb wel wensen, maar mijn dromen zullen nooit uitkomen dus dan kan ik beter helemaal geen dromen hebben.

Ik denk dat het voor arme mensen moeilijk is om te geloven in een God. God wordt altijd voorgesteld als ‘iemand’ rechtvaardig en almachtig, maar in arme landen is er geen rechtvaardigheid. Ik denk moest God almachtig zijn, hij al lang iets zou gedaan hebben aan het lijden van mensen. 

Als ik mezelf christen noem en ik zie wat voor ellende hier plaatsvind dan doet me dat iets. Jezus verteld het verhaal van de barmhartige Samaritaan, een man was gewond geraakt en lag langs de kant van de straat.  Ik vergelijk de steenhouwers met die man. Ze liggen dood te gaan zonder enige hulp. Als christen wil ik een barmhartige Samaritaan voor hen zijn. En de kerk moet dat zijn voor hen.

Volgens mij mag je de Bijbel niet letterlijk nemen, de verhalen moet je figuurlijk opnemen. De verhalen zijn er om je wat bij te leren, maar volgens mij zijn de verhalen niet echt gebeurd. (bv. onbevlekte ontvangenis van Maria). In ieder verhaal van de bijbel zit een moraal, daar moeten wij uit leren, ook deze man leert uit het verhaal van de Bijbel. 

Wel vind ik dat niet alleen de kerk armen moet helpen, maar dat iedereen armen moet helpen. Zelf zou ik graag armen helpen, het zou zin aan mijn leven zijn. Ik vind dat andere mensen gelukkig maken een grote zin is in mijn leven. Als anderen gelukkig zijn door mij, ben ik ook gelukkig. Later zal ik met een positieve kijk terug kijken als ik mensen heb kunnen helpen. Ik zou er van dromen om een school op te richten in een arm land, maar ik denk dat deze droom voor mij iets te groot is. Ik zou het niet fijn vinden als ik mijn familie in België zou moeten missen.  Wel weet ik zeker dat ik later mij zal aansluiten bij een ontwikkelingsorganisatie (bv.unicef). 

Ik denk dat de westerse maatschappij wat meer zou moeten solidair zijn, doordat we egoïstischer worden zijn we minder gelukkig zonder we het echt beseffen. Ik denk dat als we anderen zouden steunen, er meer mensen gelukkig zouden zijn. 

Mens en samenleving, artikel: we zijn rijk maar ook ongelukkig. Depressie is internationaal een groot probleem


Ondanks al onze rijkdom, sociale zekerheid en vrijheid worden relatief veel mensen in Nederland op een punt in hun leven depressief. Volgens een gisteren gepubliceerd onderzoek zijn bijna 18 procent van de Nederlanders ooit in hun leven depressief geweest. Onder de tien onderzochte landen met een hoog gemiddeld inkomen staat Nederland op plaats nummer drie, vlak achter de Verenigde Staten (19,2 procent) en Frankrijk (21 procent). Leven in een rijk land maakt dus niet per definitie gelukkig. Waarom eigenlijk?


Voor het onderzoek werden 89.000 mensen in achttien verschillende landen geïnterviewd: tien landen met een relatief hoog inkomen en acht landen met een relatief laag inkomen. In rijke landen kregen meer mensen een depressie dan in arme landen: respectievelijk 14,6 procent tegen 11,2 procent. In rijke landen kregen vooral jonge mensen te maken met depressie, in arme landen waren het juist ouderen. Vrouwen maken gemiddeld twee keer meer kans op een depressie dan mannen.

Rijk/depressief
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is depressie de vierde grootste bijdrage aan de wereldwijde ziektelast. Naar verwachting zal het in 2020 de op één na grootste oorzaak zijn. Maar waarom is depressie dan vaker in rijke landen een probleem? Genetische aanleg speelt altijd een rol, maar de mate waarin depressie zich uit kan volgens het onderzoek komen door het belang dat in rijke landen wordt gehecht aan leeftijd, burgerlijke staat en vooral inkomen. Volgens het onderzoek vinden mensen in minder welvarende landen sociale verbanden belangrijker.

Volgens hoogleraar Peter de Jonge, die overigens niet meewerkte aan het onderzoek, speelt ook de complexiteit van de westerse landen een rol. "In westerse landen worden er hoge eisen gesteld aan burgers. De stress die daaruit voortkomt, kan een rol spelen bij het ontstaan van een depressie," zegt De Jonge. In rijke landen als Nederland beoordelen mensen hun geluk, of het ontbreken daarvan, vaak op basis van het vermeende welzijn van andere mensen. In veel arme landen berusten mensen zich in de kennis dat ze niet alleen zijn in hun armoede.
Behandelbaar/nuance
Opvallend resultaat van het onderzoek is wel dat Nederland onder het gemiddelde zit als het gaat om de vraag of de ondervraagden de laatste twaalf maanden zich depressief hebben gevoeld (zie: infographic). Volgens De Jonge kan dat aangeven dat depressie hier goed wordt behandeld vergeleken met andere rijke landen.
Interessant gegeven is ook dat bij de interviews in elk land dezelfde vragen werden gesteld. Daardoor is het niet uit te sluiten dat nuances in taal en opvattingen over depressie van invloed kunnen zijn op de resultaten. "Somberheid is geen uniform begrip," vult De Jonge aan. "Bovendien praten we in Nederland tegenwoordig veel makkelijker over onze emoties dan vroeger, dat kan van invloed zijn." Het onderzoek zegt dus mogelijk evenveel over het ervaren van depressie als de bestaande opvattingen daarover. 

Door: Jan-Willem en Marc

Bron: http://nos.nl/op3/artikel/259591-we-zijn-rijk-maar-ook-ongelukkig.html

Ik denk dat mensen in arme landen gelukkiger zijn omdat ze daar niet afhankelijk zijn van een externe en leiding hebben over hun eigen landbouwstuk. Doordat je leiding kan hebben over iets heeft je dat voldoening en maakt je dat gelukkig. In arme landen is er meer gelijkheid, iedereen is er arm. Als je in een rijk land woont heb je meer te verliezen dan in een armer land.  Ook verwachten mensen in een rijk land veel meer van je, je moet alles kunnen. Er worden hoge eisen gesteld aan ons en die zorgen voor stress. Als je geen succes hebt voel je je ook niet meer goed in de maatschappij waar iedereen zogezegd succes heeft. Ik vind dat mensen te veel beoordelen op wat je niet kan, er moet ook gekeken worden naar wat je goed kan.

Ook heb ik gelezen dat Japan het meest zelfmoorden heeft, dit komt doordat het een schande is als je in je werk mislukt of werkloos wordt. Ik vind het erg dat dit gebeurd en vind dat er iets moet aan gedaan worden.



Mens en samenleving, Paul Verhaeghe: onderwijs mag jongeren NIET leren zichzelf beschouwen als een bedrijf waarbij kennis en vaardigheden van economisch belang zijn om hun marktwaarde te verhogen



Ik vind dat onderwijs wel moet de mensen begeleiden om later goed te kunnen handelen in de maatschappij en het beroep op een juiste manier moeten leren.

Ik vind wel dat ze moeten leren om rekening te houden met anderen en solidair
zijn, in een bedrijf zal er altijd iemand iets meer leider zijn. Het is enkel ook belangrijk om een goede leider te zijn door te luisteren naar de anderen en zorgen dat iedereen een goed inkomen krijgt zonder dat je zelf alle inkomsten houdt. Ik vind dat er moet gewerkt worden aan een regel die ervoor zorgt dat leiders niet overdreven veel meer krijgen dan de andere. De leiders zijn dan misschien iets minder gestimuleerd, maar een goede leider doet zijn werk niet voor het geld maar voor de maatschappij en voor positieve erkenning van collega’s en andere.

Ik vind dat iedereen de kans moet krijgen op wat hij zelf leert, ik vind het niet goed om kleuters te screenen op hun vaardigheden om zo meteen in de juiste economische richting te sturen. Kinderen moeten later zelf kunnen beslissen wat ze willen worden en waar hun interesses liggen, zo zijn ze ook gemotiveerd.
Vb. Mensen van een beroepsrichting die kleuter studeren scoren soms veel beter dan mensen die uit een technische richting komen omdat ze echt zich ervoor inzetten omdat ze het echt willen worden. Ook al moeten ze er veel harder voor werken.

Ik vind het goed dat jongeren meer vrijheid krijgen dan vroeger op vlak van kritisch denken, ze moeten niet meer noodzakelijk geloven in Jezus maar denken zelf na wat ze geloven. Vroeger mochten kinderen niet denken en moesten ze het aannemen zoals het was. Ik vind niet dat een school moet afstand nemen van waarden en normen, kinderen moeten nog altijd weten wat mag en wat niet mag in de maatschappij.

Mens en samenleivng, Paul Verhaeghe: nooit waren we nog zo vrij, nooit hebben we ons zo machteloos gevoeld.



Ik vind het goed dat er vrijheid is, ieder mens kan in principe kiezen wat ze doen, ze moeten niet verplicht geloven in iets, kiezen wat hun voorkeur is. Ik vind wel dat meer waarden van dingen verdwijnen doordat we meer vrijheid hebben. De waarde van geloof verdwijnt, kledij (als je korte rokjes draagt zal niemand tegenwoordig nog raar opkijken), privacy (mensen beseffen niet meer wat privacy is en geven hun lichaam zo maar ‘te koop’),… Dit is niet altijd goed, ik vind dat er nog een grens moet getrokken worden tussen wat kan en wat niet. 
Volgens mij kan er aan dit niet veel meer veranderd worden, de waarden zijn verdwenen, iedereen is het al gewoon.

Door de economie wordt de vrijheid onbewust beperkter. Mensen zijn vrij,maar toch kunnen ze niet altijd bereiken wat ze willen bereiken doordat ze bijvoorbeeld faalangst hebben door vroegere ervaringen, doordat mensen alle macht hebben over hen,… Mensen voelen zich machteloos en nutteloos, hierdoor zal er sprake zijn van zinloos geweld. 



Mens en samenleving, Paul Verhaeghe: inkomensverschillen zijn gestegen, dit is niet goed voor de samenleving



Ik vind het niet goed als de inkomensverschillen zo stijgen dat er enkel nog arm en rijk bestaat.

Door de grote inkomensverschillen zullen sommige mensen TE goed leven en met te veel luxe en anderen met bijna niets. Ik vind dat de samenleving moet werken aan een minder grote kloof bij inkomensverschillen. Bijvoorbeeld door de belastingen op niet noodzakelijke dingen sterk te verhogen en die opbrengst geven aan organisaties die mensen leren omgaan met geld (bv. OCMW).

Ik vind het ook niet goed dat er in Amerika geen ziekteverzekering is. Ik denk dat dit ook de kloof vergroot tussen arm en rijk, wie ziek wordt en het niet kan betalen zal misschien wel drugs verkopen om aan geld te verdienen.

Door de ongelijkheid in de samenleving zullen veel mensen de leefomgeving vernielen en op het foute pad terecht komen.Mensen zijn gefrustreerd.


Ik denk dat mensen meer moeten stilstaan met inkomensongelijkheid en de gevolgen ervan. Ik denk dat ze veel problemen veroorzaakt die niet kunnen tegengehouden worden door politie (criminaliteit,drugs). Er moet dus dringend een oplossing komen voor de ongelijkheid. We moeten terug leren solidair zijn, zodat iedere mens in een goede leefomgeving kan opgroeien en er minder sprake is van inkomensverschillen.



Mens en samenleving, Paul Verhaeghe: niet ieder mens is verantwoordelijk voor eigen succes of mislukking



Ik vind het erg dat mensen tegenwoordig soms zo egoïstisch zijn, ze zijn alleen bezig om zelf zoveel mogelijk succes te hebben en om zo in een zo hoog mogelijke klasse te raken. 

Ik ben een persoon die rekening hou met anderen denk ik. Ik denk dat het vroeger ook zo was dat ieder mens streeft naar succes, maar dat dit nu extremer en negatiever is en het ergere gevolgen heeft.

Zelf is mijn doel om een succesvolle leerkracht te worden, maar ik wil ook anderen helpen om het ook te bereiken. Moest het niet lukken zou ik mij waarschijnlijk ook een mislukkeling voelen. Dit gevoel had ik ook al toen ik er niet door was voor mijn rijexamen, nu heb ik faalangst om het nog eens te proberen.


Vele mensen denken aan zichzelf en halen winst uit anderen. Ik vind het erg dat je ofwel succes hebt ofwel een mislukkeling bent. Er bestaat bijna geen middenklasse meer. Volgens mij zijn er meer mensen die worden gebruikt als product en onzichtbaar zijn dan mensen met erkenning.

Vb. In een fabriek hebben arbeiders niet te zeggen, ze moeten werken en luisteren wat de baas zegt. Volgens mij hebben die mensen op hun werk ook geen echte voldoening over de job die ze uitvoeren.

Zelf ben ik er ook bang voor, ik zou nooit willen in een fabriek werken omdat ik geen plezier zou hebben aan mijn leven. Ik wil het gevoel hebben dat mijn leven zinvol is door kleuters iets bij te leren en geen goede leerkracht te zijn.
Ik vind dat iedere persoon moet het gevoel hebben dat ze niet niets zijn, op dat vlak vind ik dat de samenleving moet veranderen. Ik vind dat we terug moeten leren solidair zijn, als we met anderen delen zullen we veel gelukkiger zijn.

Als iedereen solidair zou zijn zullen er  minder mensen zijn die extreem succes hebben, maar ik denk dat die mensen dan ook gelukkiger zullen zijn. Ik denk ook dat succes niet altijd goed is. Je kan niet gelukkig zijn door al heel je leven succes te hebben. Ik denk dat je pas echt gelukkig kan zijn als je een ongeluk hebt, want dan pas besef je hoeveel het leven waard is.

Ik vind dat onderwijs de jongere niet mag laten het gevoel geven dat succes op economisch vlak het belangrijkst is ,maar dat kunnen omgaan met andere veel belangrijke is en een veel grotere waarde is dan materiële waarde. Onderwijs moet mensen echt leren omgaan met mislukkingen en leren dat succes niet alles is.